IPJ: Buletin de presă

Urmărit internațional, depistat de polițiștii de Investigații Criminale și cei din Năsăud

La data de 7 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și din cadrul Poliției orașului Năsăud l-au depistat pe un bărbat de 42 de ani, din Năsăud, urmărit la nivel internațional.

Pe numele celui în cauză autoritățile judiciare din Austria au emis un mandat european de arestare, aceasta fiind cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt în formă agravantă prin efracție.

Pentru depistarea bărbatului, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a emis împotriva acestuia ordonanță de reținere pentru 24 ore, urmând să fie prezentat Curții de Apel Cluj, în vederea dispunerii măsurilor legale.

A sustras un telefon mobil, dar a fost prins la scurt timp de oamenii legii

La data de 7 ianuarie a.c., o echipă mixtă formată dintr-un polițist de la Biroul de Ordine Publică și un jandarm din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud l-au oprit pentru verificări pe un tânăr al cărui comportament era suspect. Echipajul acționa pentru asigurarea unui climat de siguranță publică pe raza municipiului Bistrița.

La controlul corporal, asupra celui în cauză, un bărbat de 26 de ani, din Bistrița, a fost descoperit un telefon mobil în valoare de 4000 de lei, care nu-i aparținea.

Acesta a fost condus la sediul Poliției, iar cazul a fost preluat de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bistrița care, în urma primelor verificări efectuate, au constatat faptul că tânărul în cauză, în timp ce se afla pe o stradă din Bistrița ar fi sustras telefonul dintr-o autoutilitară care era parcată în apropierea unui magazin.

Telefonul a fost restituit proprietarului, un tânăr de 23 de ani, din Cepari, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt, în cadrul căruia efectuează în continuare cercetări.

***

Conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate prin Legea 192/2019, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul este obligat să își facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:

– dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poliție din care face parte;

– dacă este în ținută civilă, prin prezentarea verbală a numelui, prenumelui și a unității de poliție din care face parte, precum și a legitimației de serviciu sau a insignei.

Prin excepție, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, polițistul își face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenția polițistului se face prin anunțare: ,,Poliția!”Legea nr. 192 din 2019 modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.

Totodată, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. De asemenea, este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Prin poziție inofensivă se înțelege:

a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;

b) depărtarea picioarelor;

c) adoptarea poziției șezut;

d) adoptarea poziției culcat;

e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

Sub influența alcoolului și fără permis conducea un autoturism, dar a fost oprit de polițiștii din Bistrița înainte să producă o tragedie

La data de 8 ianuarie a.c., în jurul orei 2.30, polițiștii Biroului de Ordine Publică l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat de 66 de ani, din Bistrița, care conducea un autoturism pe strada Gării din Bistrița.

Fiind efectuate verificările necesare, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Totodată, a fost testat la fața locului cu aparatul etilotetst, iar rezultatul a fost de 0.91 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ca urmare a celor constatate, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Depistat de polițiștii Biroului Rutier în timp ce conducea un autoturism, deși nu avea acest drept

La data de 7 ianuarie a.c., în jurul orelor 18.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Bistrița – Biroul Rutier l-au depistat și oprit în trafic, pentru control, pe un tânăr de 26 de ani, din Bistrița, care conducea un autoturism pe raza municipiului.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. A fost testat cu aparatul etilotest și DrugTest, iar rezultatele au fost negative în ambele cazuri. Totodată, în urma controlului efectuat, polițiștii au descoperit în incinta autoturismului 7 pliculețe care conțineau substanțe vegetale, susceptibile a avea efect psihotrop.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală, dosarul fiind înaintat structurii competente.