IPJ: Informare bicicliști

În vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și reducerea accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliști, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a demarat o acțiune de informare și conștientizare a bicicliștilor, participanți la trafic în municipiul Bistrița.

Polițiști din cadrul Poliției municipiului Bistrița – Biroul Rutier cât și specialiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au înmânat astăzi bicicliștilor de pe raza municipiului broșuri de informare care conțin reguli de bază pentru o circulație pe drumurile publice în siguranță.

Astfel că, polițiștii le-au explicat oamenilor regulile de circulație și i-au îndemnat la respectarea acestora, acțiunea vizând în primul rând prevenirea, informarea și conștientizarea cât și creșterea gradului de siguranță și reducerea accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliștii.

Printre regulile de circulație care vizează bicicliștii, reamintim:

– înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga sau la depăşire, asiguraţi-vă temeinic că nu se apropie niciun autovehicul!

– circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană!

– nu circulaţi cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice!

– atunci când circulaţi cu bicicleta, nu vă ţineţi de vehicule aflate în mers!

– nu transportaţi pe bicicletă altă persoană!

– purtaţi o cască de protecţie omologată!

-pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, lumină de culoare roşie în spate şi cel puţin un element reflectorizant de aceeaşi culoare);

– înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celor în drept!

– la schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră!

Totodată reamintim că pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice este necesară vârsta minimă de 14 ani şi cunoașterea temeinică a regulilor de circulaţie cât și un echipament regulamentar;

În ultimul rând, dar deloc de ignorat este faptul că traversarea cu bicicleta pe trecerile pentru pietoni este strict interzisă dacă nu ați coborât de pe aceasta.

Ne dorim cât mai mulți bistrițeni să cunoască și să respecte regulile de circulație și obligațiile pe care le au în calitate de bicicliști, pentru că, considerăm noi, un om prevenit, este un om salvat!