IPJ: Minivacanță în siguranță

În această minivacanță, polițiștii bistrițeni vor acţiona, la nivel judeţean, pentru ca cetățenii să participe în siguranță la festivitățile ocazionate de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române.

În perioada 24-26 ianuarie a.c., în județul Bistrița-Năsăud, polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigare a criminalităţii economice şi acţiuni speciale vor acţiona pentru ca bistrițenii să petreacă în siguranţă.

Poliţiştii au misiunea de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii publice şi private, de prevenire şi combatere a furturilor, vagabondajului, cerşetoriei, a comerţului ilegal şi a altor infracţiuni stradale, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente negative.

Măsurile dispuse în această perioadă au în vedere şi fluidizarea traficului rutier înspre zonele de agrement montane, dar și în zonele în care vor fi organizate festivități în contextul Zilei Unirii Principatelor Române.

Poliţiştii rutieri sunt la datorie și acționează pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc crescut de producere a accidentelor şi la orele cu trafic intens, pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie şi a blocajelor rutiere, precum şi pentru fluidizarea traficului rutier.

  • Pentru o minivacanță în siguranță:

Vă recomandăm să conduceți cu atenție și prudență și să respectați indicațiile polițiștilor din teren!

În cazul în care plecaţi de la domiciliu, evitați să vă anunțați plecarea de acasă și, mai ales, prin postări pe site-urile de socializare.

Rugaţi un vecin sau o persoană de încredere să vă supravegheze locuinţa. Încuiaţi toate uşile şi geamurile, chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute.

Înainte de a porni la drum, interesați-vă de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgeți şi pregătiți-vă autovehiculul pentru drum (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip, etc.).

Totodată, recomandăm tuturor participanţilor la trafic să manifeste prudenţă şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic. Astfel, când partea carosabila este umedă ori acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau drumul este din piatră cubică, trebuie să circulați cu viteză redusă.

De asemenea, vă recomandăm respectarea prevederilor legale şi în principal, pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, nu depăşiți coloana oprită la semafor și evitați oprirea ori staţionarea neregulamentară.

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare. De asemenea, vă rugăm ca traversarea străzii să fie făcută pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunteți siguri că intenţia dumneavoastră de a traversa a fost observată de către şoferi.     

Pe durata sejurului, nu vă lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. De asemenea, evitaţi taxiurile fără însemne de firmă sau fără aparate de taxare.

La întoarcere, nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri. Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!