IPJ: Procesul de votare

ALEGERI PENTRU SENAT ȘI CAMERA DEPUTAȚILOR ÎN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD

Sinteza evenimentelor înregistrate la nivelul județului Bistrița-Năsăud, referitoare la sesizările electorale înregistrate

Astăzi, până la ora 21.00, au fost sesizate 5 incidente de natură electorală. În 3 dintre acestea, în urma verificărilor efectuate de polițiști, au fost aplicate avertismente conform OUG 34/2008, fiind apeluri 112 nejustificate.

De la ultima actualizare, un bărbat din Bistrița a sesizat prin 112 faptul că nu și-a putut exercita dreptul la vot întrucât instituția unde s-a prezentat el, sediul unei grădinițe este închis. Din verificările efectuate, a reieșit faptul că în instituția respectivă nu era constituită secție de votare, iar bărbatul, în vârstă de 52 de ani, a fost îndrumat la o secția de votare din proximitatea locuinței, unde putea vota. Polițiștii au aplicat un avertisment, conform OUG 34/2008.

Totodată, în această seară, în urma acțiunilor de menținere a unui climat de ordine și siguranță publică, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au aplicat 10 sancțiuni contravenționale în valoare de 500 de lei, pentru nerespectarea Legii 208/2015 și a Legii 55/2020. Conform verificărilor, un bărbat de 35 de ani, din Căianu Mic, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi comercializat băuturi alcoolice în zona de protecție a unei secții de votare din Căianu Mic, unui număr de 4 persoane. În total au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de 500 lei.

De asemenea, la ora 20.23, președintele unei secții de votare din Sângeorz-Băi a sesizat telefonic că la secția respectivă a fost permisă exercitarea dreptului la vot, pe listele suplimentare, unui număr de 8 persoane din alte județe care nu ar avea domiciliul sau reședința în județul Bistrița-Năsăud.

La fața locului a fost direcționată grupa operativă din cadrul Serviciului de Investigații Criminale pentru efectuarea de verificări și luarea măsurilor care se impun.

Tot în cursul acestei zile au fost primite în total 8 notificări prin Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezentei la Vot, privind neînscrierea pe listele electorale permanente a unor cetățeni, acestea fiind infirmate.

Pe parcursul acestei zile, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Pentru intervenția efectivă la incidentele semnalate, polițiștii angrenați în paza și protecția secțiilor de votare au fost sprijiniți de patrulele de poliție aflate în dispozitivul curent de intervenție, care și-au desfășurat activitatea în zonă și de către echipe operative, pregătite să intervină la nevoie.

Forțele de ordine au desfășurat misiuni până la finalizarea activităților privind menținerea unui climat de ordine publică și siguranță rutieră, pe raza județului Bistrița-Năsăud, nefiind înregistrate evenimente negative.

Le mulțumim cetățenilor care în timpul exercitării dreptului de vot au dat dovadă de responsabilitate și au respectat prevederile legale.

Actualizare ora 18.00

De la ultima actualizare, în județul Bistrița-Năsăud procesul electoral s-a desfășurat în condiții normale și nu au fost semnalate probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice.

A mai fost semnalat un incident la o secție de votare din Tureac, un bărbat a sesizat prin 112 faptul că nu i se permite să voteze. În urma verificărilor efectuate de către polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului acesta a fost identificat ca fiind în vârstă de 63 de ani, din Tureac și s-a stabilit faptul că avea interzisă exercitarea drepturilor electorale, măsura fiind dispusă de către instanță. A fost sancționat conform OUG 34/2008, cu avertisment scris, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție.

Până în acest moment, la nivel județean, au fost primite în total 8 notificări prin Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezentei la Vot, privind neînscrierea pe listele electorale permanente a unor cetățeni. Dintre acestea, 7 au fost verificate și infirmate și una este în curs de verificare.

În ceea ce privește persoanele aflate în centrul de reținere și arestare preventivă, 5 dintre acestea au depus cerere pentru a vota și și-au exercitat acest drept până în acest moment.

Doresc să reamintesc că, pentru ziua de astăzi, la nivel județean, aproximativ 450 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști locali sunt angrenați în misiuni specifice procesului electoral.

Colegii noștri sunt în continuare la datorie pentru a se asigura că procesul de vot se va desfășura, ca și până acum, în condiții de siguranță. După încheierea votului,  vor rămâne în dispozitiv pentru a asigura protecția transportului către Birourile Electorale Județene a buletinelor de vot și a celorlalte materiale rezultate în urma votării.

Doresc să subliniez că, din punct de vedere al ordinii publice, pe parcursul votului, nu au fost înregistrate incidente majore, fapt pentru care dorim să mulțumim atât cetățenilor, cât și colegilor noștri care au vegheat la respectarea legii.

Actualizare ora 15.00

În continuare, procesul electoral în județul Bistrița-Năsăud se desfășoară în condiții normale, nefiind înregistrate incidente deosebite de ordine publică care să afecteze desfășurarea procesului electoral

În cele 8 ore de la deschiderea secțiilor de vot, în județul Bistrița-Năsăud procesul electoral s-a desfășurat în condiții normale și nu au fost semnalate probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice.

A fost sesizat un incident la o secție de votare din municipiul Bistrița, un bărbat a sesizat prin 112 faptul că nu i se permite să voteze. În urma verificărilor efectuate de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Bistrița acesta a fost identificat ca fiind în vârstă de 55 de ani, cu domiciliul în Deva, județul Hunedoara. Totodată, s-a stabilit faptul că acesta nu are reședință, astfel că nici drept de vot în județul Bistrița-Năsăud. A fost sancționat conform OUG 34/2008, cu avertisment scris, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție.

Până în acest moment, la nivel județean, au fost primite în total 7 notificări prin Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezentei la Vot, privind neînscrierea pe listele electorale permanente a unor cetățeni. Toate au fost verificate și infirmate.

Forţele de ordine angrenate în misiunile de menţinerea ordinii şi siguranţei publice și prevenirea incidentelor electorale continuă misiunile și le reamintesc tuturor participanților la vot importanța respectării normelor de protecție sanitară individuală.

Actualizare ora 12.30

Până la această oră, în județul Bistrița-Năsăud, nu s-au înregistrat incidente deosebite de ordine publică care să afecteze desfășurarea procesului electoral, ori referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni electorale.

Până la ora 12.30, la nivel judetean, au fost primite 7 notificări prin SIMPV – Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezentei la Vot, privind neînscrierea pe listele electorale permanente a unor cetățeni. Dintre acestea, 3 au fost verificate, fiind infirmate, iar celelalte 4 se află în curs de verificare.

Forţele de ordine continuă misiunile pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice si prevenirea incidentelor electorale pe timpul Alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, iar pentru sănătatea tuturor participanților, reamintesc importanța respectării normelor de protecție sanitară individuală.

DECLARATIE DE PRESĂ ORA 10.00

Procesul de votare a început fără probleme la toate cele 313 secții de votare din județul Bistrița-Năsăud. Până la acest moment nu au fost sesizate incidente care să afecteze desfășurarea votului

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a procesului electoral în Bistrița-Năsăud, aproximativ 450 de polițiști,  jandarmi, pompieri, polițiști locali și reprezentanți ai altor structuri M.A.I. din județ sunt angrenați astăzi în activități specifice cum ar fi: paza secțiilor de votare constituite, asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea unor incidente și evenimente negative. Totodată, forțele de ordine acționează permanent pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Pentru intervenția efectivă la incidentele semnalate, polițiștii angrenați în paza și protecția secțiilor de votare sunt sprijiniți de patrulele de poliție și jandarmi, aflate în dispozitivul curent de intervenție care își desfășoară activitatea în zonă și de către echipe operative, pregătite să intervină la nevoie.

Până la această oră, nu au fost sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Au fost primite 2 notificări prin SIMPV – Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezentei la Vot, privind neînscrierea pe listele electorale permanente a unor cetățeni. Dintre acestea, una a fost verificată, fiind infirmată, iar cealaltă este în curs de verificare.

Recomandăm tuturor cetățenilor să respecte normele de protecție impuse și să poarte în mod corect masca de protecție.

Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat, spre a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşire.

De asemenea, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare și atingerea acelorași obiecte sau materiale.

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 – de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară – pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Persoana care votează  fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Precizez că și tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD