IPJ: Reținut pentru furt din mașini

Depistat în flagrant, reținut pentru 24 de ore, cercetat pentru comiterea mai multor furturi din autoturisme

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din Bistrița l-au reținut aseară, pentru 24 de ore, pe un bărbat în vârstă de 29 de ani, din municipiu, pe care îl bănuiesc de comiterea mai multor furturi din autoturisme. Acesta va fi prezentat astăzi instanței, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Bărbatul a fost depistat în flagrant, de către polițiștii din cadrul Biroului Ordine Publică care l-au surprins în flagrant, în timp ce încerca să deschidă un autoturism tip taxi, care era parcat pe strada Gării din municipiul Bistrița.

Din activitățile investigative au rezultat indicii că în perioada 25 septembrie-2 decembrie a.c., acesta ar fi sustras telefoane mobile, tablete și sume de bani din autoturisme de tip taxi, parcate pe raza municipiului. Polițiștii îl bănuiesc pe bărbat de comiterea a 12 furturi, cu un prejudiciu total de 6.000 lei.

O parte din bunurile sustrase au fost recuperate de polițiști, iar cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

În această perioadă, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității desfășoară activități stradale, pe raza municipiului Bistrița și a secțiilor arondate, în cadrul unei campanii de prevenire a furturilor, ocazie cu care recomandă proprietarilor de autoturisme:

  • Să parcheze autoturismul în locuri luminate,supravegheate video, parcări păzite, garaje sau în acele locuri în care pot fi observate în permanenţă.
  • Să nu lase actele maşinii în interiorul acesteia, deoarece în acest fel ușurează munca hoților în valorificarea ei.
  • Să nu lase la vedere în autoturism telefoane mobile, genţi diplomat, poşete, acte personale sau alte obiecte de valoare. Toate acestea pot constitui o invitație pentru hoți.
  • Să monteze pe maşină sisteme de alarmă şi antifurt suplimentare celor din dotare: sisteme audio, mecanice – blocarea volanului, a pedalelor.
  • De asemenea, o metodă eficientă de siguranță  ar fi marcajul geamurilor, ramelor de la uşi, a componentelor demontabile cu un număr de identificare personal, de obicei cu nr. de înmatriculare. Aceasta măsură  reprezintă o descurajare pentru hoţi, deoarece componentele marcate sunt mult mai dificil de vândut, iar șansele  ca autorii să fie  identificați sunt mai mari.