IPJ: Sărbători în siguranță

În acest sfârșit de săptămână, în contextul sărbătorilor de Florii și Paștelui Catolic, în medie 120 de poliţişti acționează zilnic, în județul nostru, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, precum și protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, astfel încât întreaga comunitate să se bucure în siguranță de aceste sărbători

În perioada 15-18 aprilie a.c., la nivel județean, peste 470 de poliţişti de la Ordine Publică, Rutieră, Investigații Criminale, Acțiuni Speciale și alte structuri vor acţiona pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică. Pentru prevenirea unor fapte antisociale, sunt avute în vedere zonele aglomerate și principalele drumuri naționale din județ.

Polițiștii, împreună cu jandarmii vor acționa și în apropierea lăcaşurilor de cult, unde vor fi organizate manifestări religioase prilejuite de Sărbătoarea Floriilor și a Paștelui Catolic, dar şi în locurile unde se vor desfăşura manifestări publice circumscrise acestor sărbători.

În medie, 18 polițiști rutieri vor fi prezenți, zilnic, pe principalele drumuri din Bistrița-Năsăud, pentru prevenirea accidentelor grave și fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcașurilor de cult și a stațiunilor turistice.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și menținerea unei atitudini prudente în trafic, polițiștii rutieri vor acționa cu aparatele radar.

Pentru a vă bucura în linişte de sărbători, poliţiştii vă recomandă:

În zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, magazine, lăcaşe de cult fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!

Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!

Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!

În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment!

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat, ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

Recomandări pentru conducătorii auto:

Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.