SĂRBĂTORI PASCALE ÎN SIGURANȚĂ
Poliția bistrițeană va fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de minivacanța prilejuită de sărbătorirea Paștelui de cult Ortodox.
Aproape 800 de poliţişti bistriţeni vor fi în stradă și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și salvarea de vieți.
La nivel județean, zilnic, aproape 200 de poliţişti de la Ordine Publică, Rutieră, Investigații Criminale, Acțiuni Speciale și alte structuri vor acţiona pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică. Pentru prevenirea unor fapte antisociale sunt avute în vedere zonele aglomerate, iar pe principalele drumuri naționale din județ se va acționa pentru fluidizarea traficului rutier și combaterea cauzelor generatoare de accidente.
În perioada 22-25 aprilie a.c.,783 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud vor acţiona pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice.
În fiecare zi, peste 70 de patrule de siguranţă publică vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
În perioada menționată, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, 132 de poliţişti de la structurile rutiere vor acţiona pe drumurile publice din județ, în zona lăcaşurilor de cult, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone.
Totodată, pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii rutieri vor folosi, în medie, zilnic, 7 autospeciale dotate cu aparate radar. De asemenea, pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, în această perioadă vor fi intensificate controalele și testările în trafic cu aparatele etilotest și DrugTest.
- Poliția rutieră recomandă adoptarea unei maniere prudente de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, efectuarea fiecărei manevre doar după o temeinică asigurare şi să evitarea efectuării depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc a fi extrem de periculoase.
Respectați regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă una din principalele cauze generatoare de accidente rutiere în România.
Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic sub influența unor substanțe psihoactive sau cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
Pietonii să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.
Totodată, pentru ca petrecerea sărbătorilor să fie liniştită, polițiștii vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:
- La cumpărături: manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă;nu luaţi asupra dvs. sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi;
Păstraţi banii, cardurile și obiectele de valoare în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor.
Când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ, iar atunci când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi toți banii, ci numai suma necesară pentru a plăti contravaloarea acestora.
Obiectele tentante (telefoane mobile, lap-top-uri, genţi, pungi de cadouri), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi, aveți mare grijă!
- În cazul în care plecaţi de la domiciliu, nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori. Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi.
Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online, iar atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.
Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie; Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa.
Obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.
Polițiștii sunt la datorie pentru siguranța dumneavoastră și vă doresc sărbători frumoase, liniștite, alături de cei dragi!