IPJ: Verificări Covid-19

VERIFICĂRI ȘI CONTROALE PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA EFECTELOR PANDEMIEI DE COVID-19

În perioada 14-17 octombrie 2021, la nivel național, polițiștii au intensificat acțiunile de informare, prevenire și combatere a răspândirii pandemiei de COVID-19.

Astfel, în această perioadă, au fost organizate 2.223 de acțiuni în teren, în special, în locuri aglomerate, la agenți economici și în mijloacele de transport în comun.

Polițiștii au acționat împreună cu jandarmi, polițiști de frontieră, cadre ISU, polițiști locali, reprezentanți ai ANSVSA, ANPC, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Transporturilor și ai autorităților publice locale, pentru protejarea sănătății publice.

În urma activităților derulate, au fost constatate 6 infracțiuni în legătură cu pandemia de Covid-19, dintre care 4 de zădărnicirea combaterii bolilor și una de fals în declarații.

De asemenea, polițiștii au aplicat 9.818 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.505.535 de lei, celor care nu au respectat normele de protecție sanitară.

În județul Bistrița-Năsăud, polițiștii au organizat 21 de acțiuni în sistem integrat, împreună cu jandarmi, polițiști locali și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă și Direcției de Sănătate Publică.

În cadrul acțiunilor, au fost legitimate un număr de 864 de persoane, 342 de autoturisme au fost oprite în trafic și verificate și 327 de societăți comerciale au fost verificate cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul răspândirii virusului Sars-Cov-2.

Au fost verificate 2137 de persoane aflate în izolare la domiciliu și 1827 de persoane aflate în carantină, fiind constatate 5 sancțiuni contravenționale în cuantum de 8000 de lei, față de persoane care nu au respectat măsura carantinei la domiciliu.

Polițiștii au aplicat un număr de 210 sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 60.000 de lei. Din totalul acestora, 73 de sancțiuni contravenționale în cuantum de aproape 20.000 de lei au fost aplicate persoanelor care nu au respectat normele de protecție sanitară.

Astfel de acțiuni vor fi derulate și în perioada următoare, în vederea limitării efectelor pandemiei.

Recomandăm cetățenilor să respecte prevederile legale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19, să poarte masca de protecție, să păstreze distanțarea fizică și să respecte interdicțiile privind deplasarea sau libera circulație.

Reamintim faptul că, în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.