ISU: Misiuni de Crăciun

Misiuni și recomandări de Crăciun

MISIUNI

În scopul prevenirii evenimentelor care pot umbri sărbătorile de iarnă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bistrița” al județului Bistrița-Năsăud a întreprins măsuri suplimentare de protecție pe linia securității la incendiu la obiectivele care reunesc un număr mare de participanți.
Astfel, de la începutul lunii decembrie, inspectorii de prevenire au intensificat controalele la spațiile de cazare, spații de alimentație publică care organizează mese festive cu prilejul sărbătorilor de iarnă de Crăciun, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești la care se înregistrează, potrivit cazuisticii anterioare, afluență mare de persoane.

În plan operațional, în perioada Crăciunului, peste 100 pompieri vor asigura zilnic intervenția imediată în caz de urgență. Pentru răspunsul la eventuale urgenţe medicale, vor fi disponibile echipajele SMURD de asistență medicală de urgență, prim-ajutor calificat și terapie intensivă.

RECOMANDĂRI

Reamintim că cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.
De asemenea, în această perioadă, sunt utilizate la capacitate maximă tradiționalele afumători care, neamenajate corespunzător și nesupravegheate, se pot aprinde și propaga la obiectivele învecinate.
Pentru a preveni producerea unor incendii, nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun sau în apropierea materialelor care pot lua foc.
De asemenea, este important să nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură, precum sobe, calorifere ori alte mijloace de încălzire; În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.
Totodată, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a copiilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase.

Atragem atenția organizatorilor de evenimente cu aflux de persoane asupra principalelor aspecte pe care aceștia trebuie să le aibă în vedere, respectiv:
❗ respectarea capacității maxime de utilizatori ai spațiului în care se desfășoară evenimentul;
❗ asigurarea măsurilor privind evacuarea utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență;
❗ asigurarea funcționării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spațiului respectiv;
❗ instruirea personalului cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor și care asigură intervenția la locul de muncă.