ISU: Ziua Informării Preventive

MARȚI 13 – Ziua Informării Preventive

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre

În anul 2020, data de 13 octombrie, are dublă semnificație, ocazie cu care marcăm ,,Ziua Informării Preventive – MARȚI 13” și ,,Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre”.

Începând cu anul 2011, IGSU s-a raliat iniţiativei desfășurată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi – 13 este marcată Ziua informării Preventive.

Derulată sub sloganul „Acasă în siguranță”, activitatea urmărește conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor privind apărarea împotriva incendiilor în locuința proprie, cât și ce i-ar putea salva pe timpul nopții în cazul producerii unui incendiu (dotarea locuințelor cu detectoare de fum autonome și stingătoare de incendiu).

Marcarea Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscurilor la Dezastrelor a devenit necesară în urma unui apel al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1989, pentru a promova o cultură globală a conştientizării riscurilor şi reducerii dezastrelor. Desfăşurată în fiecare an la 13 octombrie, ziua sărbătoreşte

modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume îşi reduc expunerea la dezastre şi sporesc gradul de conştientizare cu privire la importanţa reducerii riscurilor cu care se confruntă, conform ONU.

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost desemnată prin rezoluţia 64/200 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis în 2009, marcarea acestei zile în fiecare an la 13 octombrie.

Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin dezastre se înţelege o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante, sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţii respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns de sprijin extraordinar din afara ei pentru a putea reveni la starea de normalitate.

În contextul acestei zile, specialiștii structurilor preventive și operative au desfășurat o serie de activități preventive cu respectarea normelor reglementate în contextul pandemiei COVID – 19. 

INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU „BISTRIŢA”