Lansare de carte la Bibliotecă

IRONII HOMEOPATICE. UN LEAC FĂRĂ REȚETĂ, DE LA LIBRĂRII

Clubul CoșBook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit joi, 4 iulie 2019, lansarea volumului „Ironii homeopatice” a scriitorului măierean Grigore Cotul, carte de epigrame recent apărută la Editura PIM din Iași. Lansarea s-a bucurat de o audiență numeroasă, iar pe parcursul ei atmosfera din clubul literar a fost extrem de destinsă, deseori presărată cu hohote de râs.

Amfitrionul manifestării a fost Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene. „Profesorul Grigore Cotul este un autor care știe prea bine ce face, adică știe și ce spune, dar și cum spune, ceea ce îl face foarte apreciat în țară, la festivalurile de gen de exemplu. Poezia umoristică, epigramele acestea sunt un soi de medicament într-un cotidian în care prea suntem foarte sobri, prea suntem semeți de multe ori. Simt că textele acestea ne energizează, ne dau un plus de bucurie, de bună așezare, ne fac bine! Și, sunt sigur că este foarte greu să construiești asemenea texte umoristice, care vorbesc despre adevăruri, despre realități pe care noi le trăim, dar nu le conștientizăm. Ironia aceasta vine pe un mare munte de realitate și fiecare text pe care îl scrie, comunică ceva esențial!” a spus Ioan Pintea.

Despre autor și despre cartea sau au vorbit și câțiva dintre confrații de breaslă literară. Icu Crăciun: „Profesorul Grigore Cotul este absolvent al facultăților de matematică și informatică și aplecarea lui pentru epigramă se poate explica și prin faptul că opțiunea sa din tinerețe era pentru teatru și film. Și, probabil că nu mulți știu, Grigore Cotul este și un foarte bun caricaturist. Aceasta este a doua sa carte și eu apreciez la el că apelează întotdeauna la titluri în care sunt sintagme oximoronice; oximoronul este chiar foarte cultivat de Grig!” a observat Icu Crăciun.

La rândul său, Iacob Naroș a constatat că scriind această a doua sa carte, „Grigore Cotul își ia în serios rolul său de epigramist. Pilulele homeopatice ale sale, definite din start și ironice, nu-ți lasă decât două posibilități: să râzi cu poftă și cu gura până la urechi, sau să rămâi mirat, șocat uneori, întrebându-te dacă pentru cei în cauză ele sunt sau nu de leac! Optimist și eu asemeni autorului, îmi vine să cred că efectul placebo, edulcorat pe cât se poate pentru a nu mânia prea tare subiecții, mai mult sau mai puțin demni de a fi luați în seamă, va avea, totuși, câștig de cauză, dacă nu imediat, cel puțin la o a doua sau a treia citire”.

La final, Grigore Cotul le-a mulțumit prietenilor și colegilor profesori, dar și Bibliotecii Județene „George Coșbuc” pentru premiul special pe care aceasta i l-a acordat la ediția 2019 a festivalului de umor „Mărul de aur”. Domnia-sa a pus pe …râs asistența, atunci când a lecturat mai multe epigrame din cartea sa, ceea ce l-a stârnit pe prof. Andrei Moldovan să completeze atmosfera de bună dispoziție cu câteva întâmplări anecdotice din viața literară românească de odinioară.

www.bjbn.ro