Lecția de istorie

Lecția de istorie – Mica Unire. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Bistrița, au organizat marți, 21 ianuarie 2020, de la ora 13.10, la Casa Memorială „Andrei Mureșanu”, filială a Bibliotecii Județene, o inedită lecție de istorie, sub genericul „Mica Unire. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza”. Elevii de la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, clasa a IX-a E, însoțiți de prof. Simona Simioanca, au aflat, cu acest prilej, date legate de Casa copilăriei lui Andrei Mureșanu, prezentate de bibliotecara Angela Costin și de scriitorul David Dorian.

În continuare, prof. de istorie Simona Simioanca le-a vorbit elevilor, însoțindu-și expunerea cu imagini relevante, despre semnificația zilei de 24 ianuarie 1859, despre contextul istoric al acelor vremuri. Așa cum se știe, Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Ziua Unirii Principatelor Române se înscrie ca o dată importantă în destinul țării noastre; ea trebuie cinstită și sărbătorită așa cum se cuvine.