Mergi cu noi!

Începând cu anul 2002, în fiecare an, în perioada 16 – 22 septembrie, Europa găzduiește cel mai important eveniment dedicat transportului urban durabil organizat pe teritoriul său – Săptămâna Europeană a Mobilității. Campania urmărește să influențeze mobilitatea și politicile din domeniul transportului urban, să îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții cetățenilor și să le ofere acestora șansa de a înțelege mai bine mobilitatea urbană și modul în care pot participa activ la combaterea provocărilor legate de viața urbană (precum, spre exemplu, poluarea aerului).

De la introducerea sa, ‘Săptămâna Mobilității’ a adus împreună în lupta împotriva poluării și schimbărilor climatice orașe din întreaga lume. Peste 45 de țări de pe toate continentele s-au alăturat statelor membre ale Uniunii Europene luând parte la campanie. Cele mai populare măsuri au fost campaniile de conștientizare privind utilizarea mijloacelor de transport inovative, creșterea accesului la aceste mijloace de transport și introducerea de noi facilități destinate bicicliștilor.

În vederea mobilizării și animării civice a cetățenilor, mobilitatea urbană va fi promovată și prin intermediul concursurilor dedicate bicicliștilor și persoanelor care utilizează mijloace de transport prietenoase mediului.

Pentru a încuraja mobilitatea urbană antipoluare, Comisia Europeană și-a propus atingerea a două obiective majore: eliminarea treptată a autoturismelor care folosesc carburanți tradiționali până în anul 2050 și trecerea la o logistică urbană cu zero emisii în marile orașe până în anul 2030.

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistriţa va celebra si în acest an „Săptămâna europeanã a mobilității”, participând la evenimentele coordonate, la nivel local, de Primăria Municipiului Bistrița, evenimente care vor oferi prilejul organizării dialogului „Europa pentru oameni”, având ca temă modalitățile de valorificare a oportunităților de sprijin pentru dezvoltarea sustenabilă oferite de Uniunea Europeană. În vederea mobilizării și animării civice a cetățenilor, mobilitatea urbană va fi promovată prin intermediul concursurilor dedicate bicicliștilor:‘’Senioara, seniorul si juniorul bicicliștilor’’ și ‘’Familia pe două roți’, concursuri organizate în data de 22 septembrie.

Cetățenii de toate vârstele sunt încurajați să se alăture luptei pentru mobilitate inteligentă și durabilă, utilizând mersul pe jos sau mijloacele de mișcare alternative.