Neet to Work

Tineri din Suedia, Grecia, Italia, Lituania, Slovenia şi România participă la Proiectul Erasmus Plus „Neet to Work”, la Bistriţa

Asociația Bistrița Business Academy anunță lansare proiectului Erasmus Plus „Neet to Work” (Tineri care nu sunt incluşi în educație sau în formare).

Prima activitate a proiectului a fost o vizită de planificare (APV), care a avut loc în perioada 14-15 septembrie 2019, la Bistrița. În timpul APV, participanții și liderii de grup ai țărilor partenere s-au întâlnit la Bistrița pentru a se familiariza cu locul, pentru a discuta despre activitățile zilnice și pentru a planifica vizitele de studiu care vor fi făcute în timpul schimbului de tineri. S-a pus accentul pe dezvoltarea experienței de învățare a participanților, în funcție de nevoile și așteptările participanților. Vizita a pus un accent deosebit pe diseminarea proiectului și în timpul sesiunilor a fost finalizat un plan de diseminare, în cooperare cu participanții și liderii de echipă.

Participanții țărilor partenere au avut parte un tur al orașului Bistrița, timp în care au putut admira arhitectura medievală a orașului, a Bisericii Evanghelice şi a celorlalte obiective. În cursul serii, Bistrița Business Academy a organizat o cină cu temă românească, cu mâncare tradițională locală.

Programul NEET to Work va avea loc în perioada 1-11 octombrie 2019, la Bistrița (România) și va reuni tineri din țări care au atât un procent ridicat, cât și un nivel scăzut de NEETs, pentru a înțelege măsurile, politicile și instrumentele de dezvoltare personală disponibile pentru ei. Schimbul de tineret „Neet to Work” este organizat de Asociația Bistrita Business Academy, iar partenerii proiectului sunt Italia, Lituania, Slovenia, Grecia și Suedia. Participanții sunt tineri cu vârste cuprinse între 18-30 de ani, unii dintre ei provenind din medii cu oportunități reduse.

În timpul proiectului, participanții vor avea ocazia să învețe printr-o abordare nonformală cum să deprindă noi abilități care sunt importante pentru viitoarele lor cariere. Activitățile se vor concentra prin rezolvarea sarcinilor în echipe multiculturale, dar și la nivel individual, oferind un amestec valoros de experiențe care vor fi un pas în cariera viitoare a participanților. În timpul schimbului de tineri, participanții vor avea vizite de studiu, la cel mai mare angajator din regiune, compania multinațională LEONI, la instituții publice precum Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Primăria Bistriţa, dar și la o afacere de succes, una dintre cele mai apreciate podgorii din regiune, în Lechinţa.

Participanții vor avea șansa să audă și să interacționeze cu tineri antreprenori de succes din Bistrița, dar vor înțelege, de asemenea, pașii necesari pentru a-și găsi locul de muncă mult visat.

De asemenea, fiecare echipă națională va avea ocazia să prezinte țara din care în cadrul serilor interculturale. Fiecare țară va arăta lucruri interesante despre principalele atracții naționale, cultura lor locală, obiceiurile locale, tradițiile, muzica, dansurile și gastronomia.

Proiectul „Neet to Work” este derulat de Asociaţia Bistriţa Business Academy, finanţat prin programul Erasmus Plus, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP).