Noaptea Muzeelor: Expoziții

Expoziție de arheologie la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud!

Cu ocazia manifestărilor organizate în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor”, vă invităm în data de 18 mai 2019 de la ora 18.00 la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, la vernisajul expoziției de arheologie „Drumul Sării – Drumul Țării (Exploatarea și circulația sării în Bazinul Someșan din mileniul al II-lea î. Hr. pâna în secolul al XVIII-lea)”. Exponatele expoziției provin din colecțiile a șase muzee: Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Naționalde Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul Municipal Dej și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Expoziția vizează practic jumătatea de nord a Transilvaniei și Câmpia Sătmăreană respectiv, teritoriile județelor Bistrița-Năsăud, Sălaj și Satu Mare, în întregime, precum și jumătatea de nord a județului Cluj și partea de sud-est a județului Maramureș.

Cele mai consistente manifestări saline din Bazinul Someșului Mare, se află la Băile Figa, Dumbrăvița, Săsarm, Mintiu, Tăure, Blăjenii de Jos, Caila, Valea Măgherușului, Cepari, Dumitra, Slătinița, Josenii Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Sărata, Sărățel, Albeștii Bistriței și Pinticu Tecii, toate pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud.

În expoziție este surprinsă dimensiunea prin care fluxurile economice din nord-vestul României au avut un rol coagulator. Prin crearea unei piețe inter-regionale Drumul Sării a dus la conștientizarea inter-dependeței dintre comunități, element esențial al creonării conștiinței identitare, fapt pentru care Drumul Sării poate fi apreciat a fi Drumul Țării.

Vă așteptăm cu drag!

Expoziție de excepție la Muzeul Grăniceresc Năsăudean!

Cu ocazia manifestărilor organizate în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor”, vă invităm la Muzeul Grăniceresc Năsăudean la o expoziție de excepție, cuprinzând unul dintre cele mai semnificative și spectaculoase capitole de inventar din patrimoniul instituției noastre, fondul de medalii.

Intitulată „Valori medalistice în colecțiile Muzeului Grăniceresc Năsăudean”, expoziția aduce la lumină piese de raritate, cu valoare istorică și evocativă,  și este organizată în așa fel încât vizitatorul să aibă posibilitatea să urmărească nu doar evoluția artei medalistice, ci să și conecteze evenimentele reliefate de medaliile respective cu contextul istoric și politic care le-au generat.

Piesele expuse acoperă o perioadă istorică mai largă, dar accentul este pus pe perioada regalității (secolele XIX-XX), când arta realizării medaliilor a atins un apogeu artistic și stilistic, în special datorită heraldicii monarhice, deosebit de atractive din punct de vedere vizual.

Expoziția va fi deschisă în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai 2019, între orele 18 și 24, intrarea fiind liberă.

Colectivul Muzeului Grăniceresc Năsăudean vă așteaptă cu drag pentru a vă însoți și ghida în această aventură a cunoașterii istoriei naționale.

Vă așteptăm cu drag!

Manager, Alexandru Gavrilaș