Nosa Film Festival Bistrița

Centenarul Filmului Românesc ajunge la Dej și Bistrița

Pe 23 și 24 noiembrie, caravana dedicată Centenarului îi aduce în fața publicului pe Adrian Titieni și Adrian Sitaru

Caravana Centenarului Filmului Românesc continuă cu episoadele 94, 95 și 96 la Dej și Bistrița.

Proiecția de la Dej va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie 2019, de la ora 17:00 și va fi găzduită în Sala Multimedia a Muzeului Municipal Dej.

Cinefilii sunt invitați la proiecția filmului Kapitalism – Rețeta noastră secretă, în regia lui Alexandru Solomon.

Caravana ajunge la Dej cu sprijinul: Primaria Municipiului Dej||  Muzeul Municipal Dej||  Iașul Centenar – Primăria Municipiului Iași.

“În acest weekend, ne bucurăm de două întâlniri cu publicul de la Dej și Bistrița, cu doi invitați speciali. Ne apropiem de finalul proiectului și am strâns rândurile, ca să completăm harta filmică propusă la lansarea proiectului, în februarie 2018. Iașul, dincolo de festivalul de film SFR, a oferit, în colaborare cu Chișinăul, acest proiect, care scoate multe concluzii la suprafață – pe unele le știm bine, legate de marele ecran din țară. Lipsa acestuia, adesea, a făcut, cu atât mai mult, să întâlnim un public dornic de a vedea film românesc în condiții bune, cu dialog și întâlniri speciale”, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului.

#100filme la Nosa Film Festival Bistrița

Duminică, pe 24 noiembrie 2019, caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge la Bistrița, cu doi invitați speciali: Adrian Titieni și Adrian Sitaru. Caravana se desfășoară în cadrul Nosa Film Festival Bistrița, cu filmul Și caii sunt verzi pe pereți (regia: Dan Chișu), precum și cu o serie de scurtmetraje, trei dintre ele în regia lui Adrian Sitaru. Filmele vor fi vizionate la Cinematograful Dacia din Bistrița.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Bistrița

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 15:00

Proiecție de scurtmetraje:

  • Valuri (regia: Adrian Sitaru)
  • Farul (regia: Ionuț Gaga, Bogdan Ilieșiu)
  • Șanțul (regia: Adrian Silișteanu)
  • Dragă Moș Crăciun (regia: Bogdan Ilieșiu)
  • Excursie (regia: Adrian Sitaru)
  • Colivia (regia: Adrian Sitaru)

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:30

Și caii sunt verzi pe pereți (regia: Dan Chișu)

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este realizat cu sprijinul: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Intrarea la proiecție este liberă, în limita locurilor disponibile.

DESPRE FILME

Kapitalism – rețeta noastră secretă (2010)

Regizor: Alexandru Solomon

Durată: 77 minute

Gen: Documentar

Distribuție: George Becali, George Copos, Dan Voiculescu

Plecând de la ideea fictivă cum că fostul dictator Nicolae Ceaușescu ar face o vizită prin România anului 2009 și s-ar declara satisfăcut de faptul că persoanele din  nomenclatura comunistă s-au descurcat excelent și în capitalism, ocupând funcții impozante în structurile actuale ale puterii de stat, filmulîncearcă să răspundă la întrebările: Cum au făcut primul milion de dolari Dinu Patriciu, George Copos sau George Becali și cum s-a transformat capitalul de stat în capital privat.

Premii: UCIN – Premiul pentru film documentar de lungmetraj, 2010

Nominalizare Prix Europa – Germania, 2010

Trailer aici.

Farul (2017)

Regizor: Ionuț Gaga

Durată: 15 minute

Gen: Comedie

Rating: Audiență generală

Distribuție: Adrian Titieni, Andi Vasluianu

Farul este o poveste care încearcă să stabilească dacă mai există sau nu în lume bărbați buni. Scurtmetrajul începe cu o discuție în contradictoriu între Dumnezeu și Diavol, care sfârșesc prin a pune pariu pe 10 mii de suflete. Toate acestea vor atârna de deciziile și principiile lui Radu Iovan, care în încercarea de a ajunge la fiica sa care urmează să plece din țară, este oprit pe drum de un polițist din cauza unui far spart.

Premii: Cel mai bun regizor la Festivalul Film 4 Fun Sinaia, 2019

Șanțul (2012)

Regizor: Adrian Silișteanu

Durată: 19 minute

Gen: Dramă

Rating: Audiență generală

Distribuție: Adrian Titieni, Gabriela Popescu, Sergiu Costache, Emilian Marnea

Scurtmetrajul spune povestea lui Vasile, un țăran care are în jur de 50 de ani, care încearcă să găsească o scuză pentru a nu fi nevoit să meargă cu soția sa la biserică. Acesta îi spune acesteia că este nevoit să termine șanțul din fața casei pentru a nu primi amendă de la autorități, însă în același timp își dă seama că nu va reuși să facă singur toată treaba.

Vasile apelează la Petre, un tânăr țigan din sat, care însă îi trezește foarte multe suspiciuni soției lui și din cauza căruia se iscă o altă ceartă între cei doi soți.

Premii: Premiul publicului la festivalul de film NexT, 2013

Excursie (2014)

Regizor: Adrian Sitaru

Durată: 19 minute

Gen: Comedie

Rating: Audiență generală

Distribuție: Eric Aradits, Adrian Titieni, Maria Radu, Dan Chișu, Marela Jugănaru, Tom Wilson

            Scenariul scurtmetrajului este scris de actorul Adrian Titieni, care are și rolul tatălui lui Eugen, un copil de 9 ani. Acesta face parte din categoria părinților care consideră că „bătaia este ruptă din rai”, iar fiul său, Eugen este un băiețel delicat, vulnerabil, care își găsește propriul refugiu. Cel mic începe să-și filmeze viața de zi cu zi, cu o cameră luată de la tatăl său, până în momentul în care dispare.

Când este găsit, imaginile filmate sunt greșit interpretate de către mass-media și singurul care va înțelege mesajul din spatele acestora este tatăl copilului.

Premii:Premiul Arte, International KurzFilmFestival Hamburg, Germania, 2015

Cel mai Bun Scurtmetraj, Festivalul de film Anonimul, România, 2014

Mențiune Specială, Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj NexT, România, 2014

Colivia (2010)

Regizor: Adrian Sitaru

Durată: 17 minute

Gen: Comedie

Rating: Audiență generală

Distribuție: Adrian Titieni, Clara Vodă, Vlad Vodă

Colivia este un scurtmetraj care prezintă relația dintre un tată și un fiu. Povestea începe în momentul în care Alex, un puști, găsește un porumbel bolnav în stradă pe care îl duce acasă unde întâmpină rezistența vehementă a tatălui. Copilul reușește să-l convingă pe tată, iar porumbelul îşi găseşte un loc pe balcon. Nu trece mult și Alex îți încearcă din nou norocul, de data aceasta cerând și o colivie în care porumbelul să locuiască.

Premii: Premiul DAAD pentru scurtmetraj (Berlin 2010), Vila do Conde – Marele Premiu (2010), Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj (TIFF, 2010), Cel mai bun scurtmetraj (Varșovia, 2010), Marele Premiu (Uppsala, 2010), Premiul pentru scurtmetraj de ficțiune și Premiul de interpretare (Adrian Titieni, UCIN, 2010), Cel mai bun scurtmetraj (Gopo, 2011).

Și caii sunt verzi pe pereți (2012)

Regizor:  Dan Chișu

Durată: 104 minute

Gen: Comedie

Rating: Nerecomandat sub 15 ani

Distribuție: Anca Florescu, Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Ionuț Vișan

Filmul relatează povestea a două destine din universuri sociale complet opuse, cel a lui Tocitu, un mărunt funcționar în prag de pensionare, dat afară din cauza incapabilității de a lucra pe calculator, și al lui Marius, un tânăr care se folosește de un nume fals – întâmplător, Tocitu – pentru a câștiga un premiu la o tombolă. În fapt, ambii sunt mânați de același vis, care a dominat primii ani de după Revoluție, visul îmbogățirii rapide și fără prea mult efort.

Premii: UCIN – Premiul de Interpretare Masculină Rol Secundar (Tudor Smoleanu), 2012

Nominalizări la Gopo pentru: Cel mai bun actor în rol secundar (Tudor Smoleanu), Cel mai bun actor (Adrian Titieni), Cea mai bună muzică originală (Paul Ilea), Cel mai bun scenariu (Dan Chișu), Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj (Andrei Iancu) și Cea mai bună imagine.

Trailer aici.

DESPRE INVITAȚI

Adrian Titieni

Actorul are până în prezent peste 60 de roluri în filme de scurt și lungmetraj, 20 în filme de televiziune și 35 în teatru. În ceea ce privește teatrul, unul dintre rolurile de suflet ale acestuia este cel în care îl interpretează pe Orgon din Tartuffe, în regia lui Laszlo Bocsardi de la Teatrul de Comedie.

Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este considerabilă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt o parte din regizorii români consacrați cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016). În 2012, a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea personajului Doctorului Crișan din filmul Din dragoste cu cele mai bune intenții.

În anul 2016, i se acordă Premiul Bayard pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatălui din Ilegitim, de Adrian Sitaru la Festivalul Internațional al Filmului Francofon din Namur, Belgia. De asemenea, este distins de Festivalul Național de Film de la Chicago cu Premiul Silver Hugo pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul lui Cristian Mungiu, Bacalaureat.

Adrian Sitaru

Absolvent al Universității Media, Adrian Sitaru este autor de scurtmetraje și filme pentru televiziune, dintre care cel mai cunoscut este reprezentat de Valuri (2007), premiat la Festivalul de la Locarno, şi distins apoi cu alte 27 de premii naționale și internaționale. Primul său lungmetraj, „Pescuit sportiv”, pentru care semnează scenariul și regia, a fost lansat în 2008, și selecționat la festivalurile din Toronto, Palm Springs, Estoril și în competiția oficială a festivalului „Premiers Plans” din Angers (Franța), ediția 2009.

      În anul 2010, scurtmetrajul Colivia a fost decernat cu Premiul Serviciului German de Schimburi Academice în cadrul celei de-a șaizecea ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Despre Dej

Dej este un municipiu în județul Cluj, care se află  la confluența dintre râurile Someșul Mare și Someșul Mic. Prima mențiune documentară a orașului există din anul 1214, când acesta a apărut sub numele de Dees, iar între anii 1214 și 1235 a fost construită cetatea Dejului.

De-a lungul timpului orașul s-a dezvoltat ca important centru de exploatare a sării, dispunând și de un mic port folosit pentru transportul rapid al sării pe râul Someș, numit Portul Dej. În anul 1878, importanța politică a orașului crește, devenind astfel reședința comitatului  Solnoc-Dăbâca, iar din 1920 până în 1950 orașul a fost capitala județului Someș.

În urma reformei administrative din 1968, orașul Dej a devenit municipiu în cadrul județului Cluj, pierzându-și astfel importanța de centru administrativ.

DESPRE BISTRIȚA

Localizat la poalele Munților Bârgău, la mică distanță de Pasul Tihuța, orașul Bistrița este reședința județului Bistrița-Năsăud și, totodată, cel mai mare oraș din zonă. Săpăturile arheologice au conturat existența unor așezări omenești din cele mai vechi timpuri, însă prima mențiune documentară a Bistriței datează din anul 1241.

Primii oameni care au ajuns pe meleagurile de astăzi ale Bistriței au fost saxonii, care la începutul secolului al XIII-lea au fost răsplătiți cu terenuri și alte beneficii pentru a apăra granițele Transilvaniei. Saxonii au contribuit cu succes la înflorirea acestei mici așezări care, ulterior, a devenit unul dintre majorele puncte de comerț din împrejurimi. Așezarea medievală ce astăzi poartă numele de Bistrița a fost una dintre cele mai frumoase și mai apreciate pe vremuri, iar acest aspect nu s-a schimbat nici astăzi.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat în anul 2018, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști

Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român

PARTENERI MEDIA

Partener media principal: AGERPRES

Frecvența de încredere: Radio România Cultural

Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI

Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric, Cinemaraton

Partener media regional: VIVA FM

Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură

Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro

Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md

Monitorizat de: zelist.ro

ON-LINE

Facebook: www.facebook.com/100filme.ro

Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului

Site: 100filme.ro