Nu închideți bibliotecile școlare

NU închideți bibliotecile școlare! Dreptul constituțional la informare și educație al copiilor noștri precum  și drepturile bibliotecarilor școlari nu pot fi încălcate de Ministerul Educației

În calitate dedeputat  USR, membră în  Comisia de învățământ, am solicitat oficial Ministerului Educației să elaboreze urgent  normele metodologice privind organizarea și funcționarea bibliotecilor școlare în anul școlar 2020-2021, în condițiile stării de alertă, a crizei sanitare, socio-economice și educaționale pe care o traversăm.

Susțin petiția  Asociației Bibliotecarilor din România care atrage atenția asupra faptului că bibliotecile școlare nu mai au voie să-și desfășoare activitățile specifice (împrumut de carte la domiciliu sau la sala de lectură, activități cu elevii), iar bibliotecarii școlari au primit cele mai diverse sarcini, care nu au nicio legătură cu profesia lor: iau temperatura copiilor la sosire, fac triaj, conduc  elevii spre ieșire, îi supraveghează în clase sau distribuie mii de manuale școlare într-un timp foarte scurt.

Chiar și în contextul pandemic care caracterizează desfășurarea cursurilor din învățământul preuniversitar, educația trebuie să rămână o prioritate națională.

Declarațiile verbale ale Ministrului Educației cu privire la activitatea bibliotecarilor de școli, precum și interdicțiile impuse în ceea ce privește funcționarea și organizarea bibliotecilor școlare reprezintă o excludere nepermisă a rolului bibliotecilor din procesul instructiv-educativ. Am cerut de urgență elaborarea normelor metodologice, dar și comunicarea publică de către Minister a modului în care bibliotecarii vor putea să își desfășoare atribuțiile în conformitate cu obiectul acestora de activitate.

Într-o lume în care informația înseamnă putere, cum putem accepta închiderea unor spații prin definiție ale cunoașterii, dezvoltării personale și profesionale? 

Aceste spații au nevoie de dotări moderne, de digitalizare, de bibliotecari instruiți și motivați nu de inchiderea lor!

Dacă terasele, mall-urile, cinematografele, bibliotecile publice și teatrele sunt deschise, atunci si bibliotecile școlare trebuie să rămână deschise și accesibile elevilor!

În spiritul egalității de șanse, dreptul constituțional la informare și educație nu este negociabil!

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați