PER: Extinderea parcului

În urma dezbaterilor din ultimele zile din comisiile de urbanism si juridică, precum și in presă, referitoare la înființarea unei comisii de negociere a achiziționării unor terenuri adiacente parcului, aducem la cunoștință publică faptul că Primăria Bistrița poate face acest lucru în cel mai simplu mod cu putință făcând o cerere scrisă către Statul Român prin care să ceară înapoierea terenului cedat în urma cu aproximativ 20 de ani în scopul construirii unui sediu al Serviciului Român de Informații, lucru care nu s-a materializat în tot acest timp. Pe lânga faptul că nu costă niciun leu din bugetul local, e o formalitate pentru care nu este nevoie de nicio comisie sau comitet de negociere. Așa cum, de altfel, nu a fost nevoie nici la achiziționarea terenului din spatele Turnului Dogarilor.

În aceeași ordine de idei, noi, ecologiștii salutăm intenția extinderii Parcului Central și înspre Pădurea Codrișor, ceea ce în prezent nu mai este un simplu deziderat, ci o necesitate, având în vedere și faptul că varianta centurii ocolitoare prin zonă nu mai este de actualitate, conform inclusiv declarației Președintelui Consiliului Județean din zilele trecute.

În acest sens consilierii PER au redepus în cursul zilei de 27 martie 2019 proiectul de hotărâre privind aprobarea extinderii intravilanului municipiului Bistrița în vederea amenajării Parcului Recreativ Codrișor, ca o extensie naturală a Parcului Central.

Am avut în vedere următoarele argumente:

–  Parcul Municipal a devenit tot mai mic ca urmare a construcțiilor apărute în ultimii ani (ex: Hotelul Metropolis cu parcarea)

– necesitatea înființării unor piste pentru biciclete, și a unor noi alei pietonale pentru ca cetățenii să poată să se plimbe în condiții de siguranță inclusiv cu animalele de companie.

–  necesitatea armonizarii  construcțiilor  de la Ștrandul Municipal cu  Parcul Recreativ din pădurea Codrișor.

– posibilitatea unor noi amenajari în acest nou parc creat, cu scop recreativ cum ar fi de exemplu: instalații tiroliene, piste pentru skatebord, pârtie pentru săniuțe.

– amplificarea suprafeţelor dedicate destinderii active (promenade, urcuşuri pe poteci) şi pasive (odihnă, picnic).

În ceea ce privește intenția declarată public de cumpărare a bazei sportive și desființarea ei ulterioare, pe lângă faptul că “schema” prin care se intenționează cumpărarea acestui bun care a fost cedat gratis este o problemă foarte delicată, de competența organelor abilitate, este o dovadă clară de amatorism în afaceri precum și diletantism în administrație publică, acest lucru nefăcând altceva decât să crească artificial prețul unei eventuale tranzacții.

Subliniem încă o dată faptul că o astfel de decizie, a cumpărării și demolării Stadionului Municipal, nu poate fi luată de către un om, o comisie sau un comitet. Acest lucru poate fi hotărât doar după consultarea nemijlocită, prin referendum, a tuturor locuitorilor Bistriței, după prezentarea unui proiect alternativ concret și coerent.

Mircea Archiudean, Teodor Mârza

Consilieri locali Partidul Ecologist Român