Performanță de excepție pentru Alexandru Grecu

Acest început de primăvară aduce pentru școala de chitară bistrițeană un rezultat excepțional. De această dată de la Stuttgart – Germania, acolo unde în 2 martie 2019 a avut loc una dintre cele mai importante competiții dedicate chitarei din Europa, cu premii ce însumează peste 20.000 de euro: 11-a ediție a concursului „RAGO International Guitar Competition”.

Juriul competiției a fost compus din muzicieni și pedagogi recunoscuți la nivel internațional:

– prof. Alfonso Montes (Venezuela/Germania), director „RAGO International Guitar Competition”.

– Peter Stewart (Scoția)

– Roman Viazovskiy (Ucraina)

– Irina Kircher (Germania), director Guitar department of the Stuttgarter Musikschule

– prof. Alfred Eickholt (Germania)

Competiția a reunit chitariști din toată Europa: Germania, Belgia, Polonia, Grecia, Scoția, Cehia, Croația, Serbia, Slovenia, România, fiind structurată pe două categorii de vârstă: categoria I (până la 15 ani) și categoria II (până la 18 ani).

Singurul român prezent  la acest concurs, Alexandru Grecu, a participat la cea mai disputată categorie de vârstă (până la 18 ani), obținând premiul al 2-lea. La această categorie de vârstă a avut de interpretat și o melodie a compozitorului Alexis Rago (1930-2009) – Avant l’Aube, impusă de organizatori. La Gala Premiilor susținută în sala Robert Bosch Saal, câștigătorii locurilor 1, 2 și 3 de la cele 2 categorii au avut de interpretat câte o piesă aleasă de juriu, iar la final au avut parte de o surpriză, în hol la un pahar de suc au beneficiat de îndrumări și sfaturi din partea fiecărui jurat.

Alexis Rago s-a născut în 1930 la Caracas – Venezuela, a înființat Conservatorul de Muzică din Estado Aragua din Maracay, director al conservatorului, compozitor, a contribuit enorm la viață culturală al acestui oraș. În anul 2009 Alexis Rago moare la Monaco, iar prietenul lui cel mai bun (din 1992), prof. Alfoso Montes, ia decizia de a înființa în cinstea profesorului o competiție care promovează compozițiile de chitară ale compozitorului venezuelean pentru tinerii de până la 18 ani.

Alexandru Grecu este elev în clasa XI-a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița și studiază chitară clasică sub îndrumarea profesorului Valentin Pop.