Povestea Megatitan

De la 7 kilograme de nucă și o cergă, la cel mai mare procesator cu laser din Sud-Estul Europei

  • Povestea companiei românești Megatitan, în 5 lucruri mai puțin știute

O afacere profitabilă, dezvoltată de un antreprenor român, cu un plan de business de succes, pornit de la un vis. Aceasta este MEGATITAN, compania cu capital 100% românesc, fondată de Ioan Daniel Bălan pe 11 septembrie 2001 în Beclean, județul Bistrița-Năsăud, care astăzi  oferă servicii de debitare cu laser, îndoire, sudură, vopsire a tablelor, cu o producție de subansamble și produse finite metalice. Acestea sunt destinate atât industriei constructoare de mașini, chimice, energetice, retail, cât și pentru producția de mobilier pentru birouri și magazine sau a echipărilor urbane, stradale, parcuri, grădini și locuri de joacă. Iată 5 lucruri mai puține cunoscute despre acest business și despre proprietarul ei:

1.  Cu un capital integral românesc, Megatitan a ajuns nu doar lider în România, ci și în Europa. „Suntem foarte prezenți cu fabricatele din metal din industria construcțiilor, mai ales cele de mașini industriale, în Germania, Austria, Ungaria, Italia, Anglia, Irlanda. Dintre acestea, Germania este cea mai profitabilă. Exportăm cam 30% din producție”, spune Ioan Daniel Bălan. Compania activează în Europa și are relații comerciale dezvoltate și pe alte continente, precum Asia și America de Sud, pentru importuri și comenzi. În viitor, planurile de extindere vizează și tările nordice.

2. Megatitan este cel mai mare procesator cu laser, având cea mai mare capacitare de debitare cu laser din Sud-Estul Europei, cu 150 – 200 de tone de tablă pe lună.

3. Povestea Megatitan este cu atât mai impresionantă cu cât proprietarul a pornit de la zero. Provenind dintr-o familie cu posibilități materiale foarte modeste, Ioan Daniel Bălan povestește că două lucruri au rămas constante în copilăria și adolescența sa: dorința de a învăța carte, chiar dacă uneori nu avea încălțări pentru a merge la școală, și visul de a crea ceva și de a fi un om util societății.

4. Capitalul afacerii a constat în 7 kilograme de nucă și o cergă, primite de Ioan Daniel Bălan de la bunica lui și cu ele a reușit să cucerească Vestul. Și să creeze această afacere prosperă. Profilul de astăzi al companiei a pornit de la dorința lui Ioan Bălan de a avea o mașină de debitat cu laser, chiar dacă la vremea când a văzut-o la o expoziție în Germania prețul ei era de un milion de mărci. O sumă uriașă pentru tânărul de atunci! După câțiva ani și după aprobarea unui proiect cu fonduri europene, proprietarul Megatitan povestește că a sunat reprezentatul acelei companii mari, Trumpf, „să ne vândă o mașină. A fost foarte sceptic, că nu eram în psihologia lor de client, eram un neica nimeni care voia să își ia un laser din acela. Astăzi ei se mândresc că suntem cel mai mare client din România.” În prezent, fabrica ce se întinde pe o suprafață de 4000 de metri pătrați deține 18 utilaje moderne.

5. Megatitan este prima companie din România care la începutul pandemiei SARS – CoV –2 a început producția internă de produse destinate dezinfectării, deși ele nu se aflau incluse în planul de lucru: tăvițe dezinfectate pentru încălțăminte și dispensoare dezinfectate pentru mâini.  Din prima serie de tăvițe dezinfectante, 1.000 au fost  donate către unitățile din prima linie.„Am considerat că este o perioadă în care fiecare business trebuie să privească în jur să să își adapteze serviciile la contextul existent și, implicit, să ajute. Noi, de exemplu, am inițiat producerea unor tăvițe dezinfectante foarte utile ce se pot plasa la intrarea în magazine, farmacii, spații publice și chiar case sau apartamente, astfel încât fiecare persoană care intră sau iese să treacă prin acest filtru dezinfectant, contribuind astfel la diminuarea răspândirii virusului.” Ca și în cazul primelor produse, Megatitan a făcut o donație și la lansarea dispozitivelor Hyssop pentru dezinfectarea mâinilor, 100 de bucăți au fost oferite de această dată unor centre de îngrijire a persoanelor vârstnice. „După tăvițele pentru încălțăminte, am lansat și linia Hyssop de dispozitive pentru dezinfectarea mâinilor. Acestea sunt foarte practice, nu au nevoie de nicio întreținere și au o durată de viață foarte mare. Sunt foarte ușor de umplut cu dezinfectant și de folosit, prin apăsarea pedalei de la bază”, a precizat proprietarul companiei Megatitan.