”Povești de acasă”

Partida Romilor continuă acțiunea  „Încurajarea lecturii elevilor romi – Povești de acasă”

După succesul Campaniei ”Vrem Respect”, președintele Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud, consilierul județean Emil Neia Lăcătuș anunță realuarea unei alte campanii importante pentru întreaga comunitate romă din județul Bistrița-Năsăud:  „Încurajarea lecturii elevilor romi – Povești de acasă”

În acest sens, marți , 17 decembrie, în sala de conferința a Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” este programată o întâlnire la care sunt invitați să participe oficialități locale, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean, inspectorul pentru minorități, Balazs Deneș, liderii din sucursalele  cu pondere mare de romi, mediatori școlari, sanitari, experti  din cadrul mai multor primării, dar și elevi sau studenți care au primit recomandare pentru locurile destinate în licee , școli profesionale și universități pe locurile destinate romilor. Așa cum este de așteptat, președintele Emil Neia Lăcătuș va vorbi despre rolul și importanța educației în rândul comunităților de romi.

Astfel, pentru reușita  acestei acțiuni, în fiecare școală unde există elevi de etnie romă, va fi organizat un concurs de eseuri cu următoarea tematică: ” Încurajarea lecturii în comunități și în școlile cu pondere mare de elevi romi”.

” Vom avea o comisie specială din care vor face parte liderii din sucursalele noastre din teritoriu, profesori, diriginți, părinți și reprezentanți ai Bibliotecii Județene și care, va decide care sunt primele trei eseuri din fiecare școală intrată în acest concurs, eseuri care vor fi selectate și vor intra în faza județeană a acestei competiții: ” Cele mai bune eseuri și povești”, explică președintele Emil Neia Lăcătuș.

Practic, la finele acestui concurs, in 17.12.2019, ora 13:30, in sala mare de conferinta a Bibliotecii Judetene, un număr de  aproximativ 100-130 de elevi vor fi premiați de către Biblioteca Județeană cu cărți, iar Partida Romilor Pro Europa va oferi fiecărui elev o masă caldă la un restaurant și pachete cu dulciuri și sucuri. ” Vreau să mulțumesc Bibliotecii Județene pentru toate eforturile pe care le face în asigurarea reușitei acestei acțiuni, dar și Inspectoratului Școlar Județean care asigură transportul elevilor. Trebuie știut faptul că, în cadrul întâlnirilor pe care le vom avea cu elevii de etnie romă, se va pune accent pe importanța lecturii, ca parte integrantă a actului educațional școlar. Prin această acțiune dorim dezvoltarea abilitătilor elevilor romi de-a citi și comunica , diminuarea ratei absenteismului școlar și,binențeles a  abandonului scolar”, a conchis Emil Neia Lăcătuș, președintele Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud.