Primăria Bistrița marchează Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie

5 iunie – ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI

În data de 5 iunie, întreaga comunitate internațională, sărbătorește Ziua Mondială a Mediului. Aflată la cea de-a 45 ediție anul acesta, sărbătoarea a crescut de la an la an, fiind celebrată de milioane de oameni, în peste 100 de țări.

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite propune o temă-cheie asupra căreia doreşte să atragă atenția locuitorilor planetei noastre. În 2018, ONU a făcut un apel global pentru a susține lupta împotriva poluării cu plastic, deoarece anual, la nivel planetar, peste 8 milioane de tone de plastic pătrund în apele și oceanele noastre, distrugând întregi ecosisteme și punând în pericol viața animalelor și a oamenilor, deopotrivă.

Răspunzând acestei provocări, Primăria Municipiului Bistrița o lansat in luna mai 2018 o campanie de colectare selectivă a deșeurilor. Reamintim faptul că implicarea elevilor și profesorilor, deopotrivă, în CONCURSUL “Hai să scăpăm Bistriţa de poluarea cu plastic !” a avut succes colectîndu-se în 20 de zile, peste  2100 saci cu recipiente din PET.

În 2019 tema aleasă este “Poluarea aerului”, o problemă invizibilă cu consecințe grave pentru sănătatea și confortul nostru de zi cu zi. Calitatea aerului în unele oraşe din România reprezintă un motiv de îngrijorare. În Municipiul Bistrița, datele înregistrate la stația de monitorizare a calităţii aerului denotă faptul că în ultimii cinci ani nu s-a depășit numărul permis de înregistrări ale concentrațiilor peste valorile admise, la niciun poluant.

Gestionarea neadecvată a deşeurilor contribuie, deasemenea, la schimbările climatice şi la poluarea atmosferică şi afectează direct numeroase ecosisteme şi specii. Ca urmare, pentru o mai bună gestionare a deșeurilor, în ianuarie 2019 a fost lansat CONCURSUL “Hai să scăpăm Bistriţa de poluarea cu plastic !” – ediția a II-a, adresat școlilor și grădinițelor din municipiul Bistrița. Scopul competiției a fost acela de a conștientiza și educa copiii și tinerii pentru reducerea cantității de deșeuri în general și a celor de plastic în special.

Campania organizată de Primăria municipiului Bistrița, susținută de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a fost realizată în colaborare cu SC Supercom SA – filiala Bistriţa care a asigurat sacii necesari colectării și a preluat deșeurile tip PET de la școlile înscrise în concurs.

La startul acestei întreceri s-au inscris 12 unități de învățământ din municipiul Bistrita: 2 grădinițe (Gradinița nr 3 și Grădinița nr 13), precum și 10 școli – Sc. Gimnazială nr 3 ”Avram Iancu”, Sc. Gimnazială nr. 4, Sc. Gimnazială nr. 5 ”Lucian Blaga”, Liceul Teoretic Sanitar, Liceul Tehnologic de Servicii, Liceul Tehnologic Agricol, Colegiul Tehnic ”Infoel” și ”Gr. Moisil” și Colegiile Naționale ”A. Mureșanu” și ”Liviu Rebreanu” care au colectat peste 5500 de saci cu recipiente din PET.

CONCURSUL “ Hai să scăpăm Bistrița de poluarea cu plastic !” s-a incheiat in luna mai, iar Ziua Mondială a Mediului ne oferă prilejul de a face bilanțul campaniei de colectare selective a deșeurilor.

Trebuie apreciat și evidențiat efortul tuturor participanților: elevi, profesori și parinți, iar mâine, 5 iunie 2019, in Parcul municipal, începând cu ora 12,00, vă invităm să marcăm Ziua Mondială a Mediului și să premiem toate unitățile de învățământ care s-au remarcat în acest concurs.