ANZM: Produse atestate

Asociația AFI-ProFamilia din Bistrița își bate propriile recorduri

Despre ce este vorba?

Din anul 2013 până  în anul 2019  ”Povila de Bîrgău” și „Pita cu crumpiri” , au fost singurele produse atestate ca ,,produs tradițional,, fiind deschizătoare de drum în județul Bistrița-Năsăud.

Astăzi Asociația a obținut atestarea  pentru alte 25 de produse tradiționale, aștfel ajungând să-și depășească propriul record. Dacă in anul 2019 s-au atestat 26 de produse ca si ,,produs montan,, la acestea, in anul 2020 s-au adăugat  alte 25 de produse atestate ca ,,produs tradițional,, stând la loc de cinste si înnobilând județul Bistrița Năsăud cu un total de 53 de produse cu denumire calitativă conferită de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Chisăliță de zneură, Chisăliță de mură, Chisăliță de afine, Chisăliță de soc, Chisăliță de merișor sălbatic, Chisăliță de pomnițe, Chisăliță de nuci verzi, Chisăliță de cireșe pădurețe, Chisăliță de pene de rujă, Chisăliță din pene de acăț, Chisăliță din pene de lilie, Chisăliță din pere pietroase, Hece-pece, LiptarSirop de zneură, Sirop de mură, Sirop de afine, Sirop de soc, Sirop de pene de soc, Sirop din pene de acăț, Sirop din pene de rujă, Sirop din pene de tei, Sirop de nintă, Sirop din muguri de buhaș și Sirop din șimbru de camp- sunt produsele atestate tradițional in anul 2020 conf. Ordinului comun 724/2013, punând astfel județul Bistrița-Năsăud pe harta României la Bruxelles.

A fost o muncă grea, laborioasă , epuizantă  în anumite perioade, dar tenacitatea și perseverența echipei Asociaţia Femeilor Întreprinzătoare (AFI), coordonată de dna. Doina Monda  și-au spus cuvântul, în finalul fericit de astăzi.

Există încă multe probleme de rezolvat: lipsa finanțării ONG-urilor, promovarea produselor, costurile mari privind analizele necesare, etc,  dar asociația speră să găsească resursele să le depășească.

Toate aceste produse pot fi găsite pe site-ul www.afiprofamilia.ro; www.madr.ro sau prin intermediul aplicatiei de telefon mobil CPAC.

Felicitări din toată inima!  

Adam Bajko

Agenția Națională a Zonei Montane

Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale