Proiectul “Bistrița 100 Besançon, portret în oglindă” continuă

Dialog intercultural franco-român prin teatru, pictură, dezbateri, expozitie și concurs de desene pe tema păcii europene, în cadrul Sezonului cultural Franța-România: “Bistrița 100 Besançon, portret în oglindă”

Sezonul cultural Franța-România continuă cu încă o etapă a proiectului “Bistrița 100 Besançon, portret în oglindă”. În această perioadă se desfășoară în Franța o serie de activități pe care le-am inițiat si le-am derulat cu sprijinul partenerilor francezi dar și al autorităților, instituților și ONG-urilor locale bistrițene, în cadrul acțiunilor derulate de România în cadrul Sezonului cultural Franța-România (decembrie 2018-iulie 2019).

La Besançon, luna martie 2019 se desfășoară sub semnul Francofoniei, al dialogului intercultural franco-român, al prietenei și a unei mai bunei cunoașteri reciproce prin teatru, pictură, dezbateri, expoziție și concurs de desene pe tema păcii europene.

Între 13-16 martie, teatrul universitar francofon a reunit la Besançon 3 trupe românești: Trupa Corint din Bistrița, condusă de Camelia Toma de la CNAM, trupa Amifran din Arad și Pluriel din Iași.

Prezența Bistritei și a României va continua cu expoziția de desene: „Desenez Europa păcii”, organizată de Maison de l’Europe Besançon in parteneriat cu Europe Direct Bistrita. Mai multe școli bistrițene la nivel primar și gimnazial au participat la acest proiect. Expoziția itinerantă de desene va ajunge la Besançon apoi se va întoarce în aprilie-mai  la Bistrița alături de desenele copiilor francezi pentru o expoziție comună a creativității artistice.

De asemenea, patru pictori bistriteni coordonați de Marcel Lupșe reprezintă Bistrița artistică în aceste zile în Franța.

“Francofonia dragostea mea”, sub acest titlu, în 21 martie Francofonia europeană și cea  universitară din România vor fi subiectul unei mese rotunde organizată de “Franchesylvanie” în parteneriat cu Centrul de lingvistică aplicată din Besançon.

Va fi un prilej deosebit de a reuni foștii studenți români ai CLA si Universității Franche – Comté (UFC) răspândiți in multe colțuri ale Europei într-un dialog identitar special.

Proiectul “Bistrița 100 Besançon, portret în oglindă” aduce Europa si valorile europene mai aproape de România! 

Deputat prof. Cristina Iurișniți, membru în Delegația parlamentară a Francofoniei

Concursul ”Desenez Europa păcii”

Promovarea rolului Uniunii Europene ca promotor al păcii la nivel global, a rezultatelor obținute de Uniune în menținerea păcii pe continent și promovarea valorilor europene în rândul elevilor, reprezintă obiectivele de bază ale concursului „Desenez Europa păcii”. Activitatea este organizată în contextul derulării Sezonului România-Franța 2019. Un concurs în oglindă va fi organizat de Centrul Europe Direct Maison de l’Europe en Bourgogne-Franche-Compte (Besançon, Franța).

Concursul este organizat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului Centrul Europe Direct Bistrița, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița, Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Clubului Scenica, în parteneriat cu Centrul Europe Direct Maison de l’Europe en Bourgogne-Franche-Compte (Besançon, Franța).

În cadrul concursului, elevi ai școlilor generale din județul Bistrița-Năsăud din învățământul primar și gimnazial au realizat lucrări prin care au reflectat, prin intermediul imaginilor (pictură, desen sau gravură), eforturile și succesele Uniunii Europene în domeniul umanitar și de menținere a păcii. Până la 1 martie, termenul limită pentru depunerea creațiilor, 254 de elevi din 21 de unități de învățământ și cluburi ale copiilor au transmis Centrului lucrările lor.

Astfel, în cadrul concursului sunt reprezentate următoarele instituții: Clubul Copiilor Năsăud; Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud; Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița; Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean; Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistrița; Liceul Tehnologic „Radu Petrescu” Prundu Bîrgăului; Liceul cu Program Sportiv Bistrița; Palatul Copiilor Bistrița; Școala Gimnazială Dumitra; Școala Gimnazială Josenii Bîrgăului; Școala Gimnazială „Avram Iancu” Bistrița; Școala Gimnazială Dumitra – Structura Tărpiu; Școala Gimnazială Ilva Mare; Școala Gimnazială Miceștii de Câmpie; Școala Gimnazială Mureșenii Bîrgăului; Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița; Școala Gimnazială Nr.4 Bistrița; Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor; Școala Gimnazială Petriș; Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Bistrița, Școala Gimnazială „Tiha Bârgăului”.

În perioada 19-22 martie, o parte dintre creațiile micuților vor fi expuse la Besançon (Franța), urmând ca acestea să fie prezentate publicului din Bistrița în luna mai.