PRPE: Alegeri locale

Romii bistrițeni pregătesc liste proprii la alegerile locale pentru 17 localități cu pondere mare de romi din Bistrița-Năsăud

Președintele sucursalei Bistrița-Năsăud al Partidei Romilor Pro Europa, consilierul județean Emil Neia Lăcătuș a luat parte în perioada 11-12 ianuarie 2020 la ședința Consiliului Director al Partidei Romilor. Întâlnirea a fost convocată de președintele Nicolae Păun, prezent la ședința cu toți liderii naționali fiind și prim-vicepreședintele Cătălin Manea.

Discuțiile au vizat atât problematica specifică a Partidei Romilor Pro-Europa, dar și modul în care romii vor aborda cele mai importante alegeri din anul 2020: alegerile locale. Potrivit celor spuse de președintele Emil Neia Lăcătuș, decizia luată în Consiliul Director la nivel national, face referire la faptul că, în județul Bistrița-Năsăud, dar și în întreaga țară, Partida Romilor Pro-Europa, va participa la aceste alegeri locale pe liste proprii doar în comunele, orașele sau municipiile unde romii reprezintă o comunitate numeroasă și bine definită.

Pentru județul Bistrița-Năsăud, președintele Emil Neia Lăcătuș a confirmat că liste separate vor fi depuse în următoarele localități: orașul Năsăud, oras Beclean, dar și în comunele: Rodna, Teaca, Lechința, Budești, Budacu  de Jos, Cetate, Dumitrița, Tiha Bârgăului, Josenii Bârgăului, Reteag, Nimigea, Silivasu de Campie, Milas, Samnihaiu de Campie și Șieu Măgheruș.

”E vorba de o listă pe care vor apărea cinci sau șase nume, personalități rome din comuna respectivă. Deocamdată, nu știm dacă vom avea și candidați la funcția de primar, dar este un lucru puțin probabil. Toate aceste liste vor trebui finalizate până la finalul lunii ianuarie, după care ele vor ajunge la președintele Nicolae Păun și la prim-vicepreședintele Cătălin Manea, Nicolae Păun având ultimul cuvânt în aprobarea lor”, explică președintele Emil Neia Lăcătuș.

În ceea ce privește consiliul municipal Bistrița sau Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, președintele Emil Neia Lăcătuș a precizat că nu există luate decizii definitive, dar, propunerea este ca romii să nu prezinte candidat la primăria Bistrița sau președinția Consiliului Județean. Și în acest caz, decizia aparține președintelui Nicolae Păun.

”Nu avem încă o direcție politică clară, un partid pe care să declarăm public că îl susținem. Vom decide pe cine vom susține  pe parcursul acestei luni în cadrul unei ședințe de Consiliu Director al sucursalei județene Bistrita-Nasaud a Partidei Romilor Pro-Europa, iar hotărârea luată va fi trimisă împreună cu listele ce conțin candidații pentru cele 17 localități direct președintelui Nicolae Păun și prim-vicepreședintelui Cătălin Manea, cei doi urmând să facă și strategia Partidei Romilor Pro-Europa pentru alegerile locale”, a conchis președintele Emil Neia Lăcătuș.

Partida Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud