PRPE: Încurajarea lecturii

Partida Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud începe ediția a III-a a proiectului ”Încurajarea lecturii elevilor romi”

Partida Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud pregătește ediția a III-a a unui eveniment pe cât de interesant, pe atât de inedit – Încurajarea Lecturii Elevilor Romi. Potrivit președintelui Emil Neia Lăcătuș, aceasta actiune se va desfășura în baza parteneriatului încheiat de Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Bistrița-Năsăud cu Inspectoratul Școlar Judetean și Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud.

Această nouă ediție care va începe luni, 2 noiembrie,  se va desfășura în școlile din următoarele comune: Budacu de Jos, Dumitrița, Cetate, Josenii Bârgăului, Rodna, Teaca, Lechința, Petru-Rareș, Șieu Magheruș, oraș  Năsăud si alte comune cu comunitati mari de romi din judetul Bistrita-Nasaud.

Proiectul care a ajuns la ediția a III-a se va derula după un program bine structurat și cu respectarea strictă a normelor sanitare impus de pandemia de COVID 19. Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud, va pune la dispoziție bibliobuzul cu cărți și personalul necesar desfășurării acestei acțiuni.

” Ne vom deplasa în curtea fiecarei școli din comunele mai sus amintite și, în timpul pauzelor,  elevii romi vor intra în bibliobuz și vor împrumuta cartea dorită în baza unei fișe personale, elevii urmând să poarte mască, să repecte distanțarea fizică și să își dezinfecteze mâinile. De asemenea, vom informa elevii romi și despre Campania “S.O.S-Copiii Romi”, privind locurile destinate elevilor romi în anul școlar 2021-2022 la licee și școli profesionale.  Campania  “S.O.S-Copiii Romi”, se desfășoară între lunile octombrie  2020 – ianuarie 2021, în această perioadă trebuind să ajungem în fiecare școala și comunitate a romilor din județul nostru”, explică presedintele si consilierul judetean Emil Neia Lăcătuș.

Ce mai trebuie știut?

După ce elevii romi au împrumutat cărțile dorite, timp de o săptămână,  diriginții claselor sau profesorii de limba și literatura română vor alege 3 elevi , cu cele mai bune 3 eseuri (povestiri scrise), care vor fi premiați cu rechizite școlare și dulciuri. Premierea va avea loc  într-un spațiu public aerisit și spațios, cu respectarea legislatiei în vigoare, respectiv a HG 856 din 14.10.2020, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu respectarea tuturor regulilor impuse de pandemie.

 Vor fi invitați reprezentanți ai Consiliului Județean, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Inspectorul Scolar pe Minorități din cadrul  Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, directorul Bibliotecii Județene, lideri ai sucursalele comunale, studenți, mediatori sanitari, experți îm problemele romilor din UAT-uri.

”În cadrul întâlnirilor cu elevii romi vom pune accent pe importanța lecturii și a actului educațional. Prin această acțiune dorim să diminuăm rata absenteismului școlar și totodată a abandonului școlar. Educația este calea spre succes !”, a concluzionat președintele si consilierul judetean Emil Neia Lăcătuș.