Recomandări IPJ

CUM SĂ NE FERIM DE HO, HOOO, HOȚI

Prevenirea furturilor este o preocupare constantă a polițiștilor, iar perioada sărbătorilor de iarnă este un bun prilej pentru hoți de a profita de neatenția viitorilor păgubiți

În acest context, pentru prevenirea furturilor din locuință, favorizate de neatenția proprietarilor, mai ales a persoanelor vârstnice, polițiștii desfășoară activități de informare, în special în mediul rural. Pentru a nu fi implicați în evenimente nedorite, polițiștii reamintesc:

  • Când vă aflaţi în locuinţă, ţineţi permanent uşa închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte.
  • Când lipsiţi o perioadă mai îndelungată, rugaţi un vecin să vă ridice corespondenţa din cutia poştală sau eventualele facturi prinse în uşă, să supravegheze perimetrul locuinţei şi să interpeleze persoanele necunoscute care sună la uşa dumneavoastră.
  • Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.
  • Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, evitaţi-le ! În niciun caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.

Persoanele vârstnice rămân o categorie vulnerabilă, astfel că, din grijă pentru bunici, dar și pentru ca recomandările polițiștilor să ajungă mai ușor la ei și însoțite de un zâmbet, colega noastră, agent principal Paula Iușan, criminalist dactiloscop în cadrul Serviciului Criminalistic Bistrița-Năsăud, a transformat recomandările în versuri. Polițiștii de la Prevenirea Criminalității au desfășurat acțiuni în mediul rural și le-au înmânat împreună cu tradiționalele urări de sărbători.

Vreme trece, vreme vine,

Dragi bunici să nu uitați!

Nu poftiți în cas’ pe nimeni,

Doar din curte-i salutați.

Pe străinul care vine

Și vă cere să îi dați

Haine, pâine sau cârnați,

Nu-l lăsați să intre-n curte,

E viclean și nu-ți vrea bine.

Aveți grijă, dragi bunici,

Mai ales de sărbători,

Fiindcă e păcat, să știți,

Să primiți să fiți ”urați”

De străini ”nevinovați”.

Sărbători fericite, cu sănătate multă și bucurie în suflet!

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD