Rezultate Let’s Do It, România!

Rezultate intermediare „Let’s Do It, România!”

Peste 118 000 de voluntari au participat la Ziua de Curățenie Națională de pe 21 septembrie

21 septembrie a fost Zi de Curățenie Națională în România. Voluntari din 25 de județe ale României au participat la “Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale.

O primă estimare arată că peste 118 000 de voluntari au curățat 125 000 saci cu deșeuri în România. În Bistrița-Năsăud au răspuns prezent 1 130 voluntari și 2 470 de saci cu deșeuri au fost îndepărtați din zonele naturale.

La acțiune au participat voluntari din: Bistrița-Năsăud, Ilfov, Bihor, Botoșani, Vâlcea, Mehedinți, Constanța, Timiș, Satu Mare, Hunedoara, Ialomița, Tulcea, Mureș, Olt, Argeș, Neamț, Dolj, Suceava, Brașov, Cluj, Giurgiu, Maramureș, Harghita, Bacău și Teleorman.

Izolat, au fost voluntari care au participat la curățenie în Călărași, Dâmbovița, Prahova, Vaslui, Buzău. Gorj va organiza acțiunea pe data de 28 septembrie, la fel ca Sibiu.

”Suntem bucuroși că de la an la an, voluntarii ne sunt în continuare alături, vor să trăiască într-o țară mai curată și contribuie activ prin participarea la Ziua Națională de Curățenie și printr-un comportament responsabil în fiecare zi. Le mulțumim pentru încredere și îi așteptăm alături de noi și la următoarele proiecte.”, a declarat Ștefan Buciuc, președintele Let’s Do It, România!

Let`s Do It, Romania! nu ar fi posibil fără organizatorii locali din fiecare județ. La nivel național, peste 200 de voluntari au contribuit la organizarea celei mai mari mișcări sociale din România.

“Anul acesta pe lângă activitățile specifice campaniei – de igienizare a arealelor naturale – am propus activități de informare și responsabilizare tuturor voluntarilor și instituțiilor implicate. Aplicarea conceptelor “ZERO DEȘEURI” și “KILOMETRUL ALBASTRU” au fost două modalități eficiente și inovative prin care cei interesați au putut aborda cauza și nu doar efectul acestui flagel scăpat de mult de sub control, poluarea mediului natural. Recomandăm voluntarilor activități pe cursurile râurilor și în ariile naturale protejate, două resurse neprețuite pentru noi toți. Le mulțumim tuturor și le dorim o zi minunată.” a declarat Cristian Țetcu, coordonator județean Let’s Do It, România!.    

Și anul acesta, acțiunea Let’s Do It, România! beneficiază de sprijinul autorităților centrale, astfel că partenerii principali ai zilei de curățenie sunt Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Educației Naționale și Asociația Comunelor.

Cifre relevante despre situația deșeurilor în România

Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat. România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.800.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică. 

We Did It, Again!