”Rural SMEs”

Rural SMEs: Soluții pentru dezvoltarea antreprenoriatului rural

În perioada 9-10 aprilie 2019, partenerii proiectului „Politici de dezvoltare a antreprenoriatului și IMM-urilor inovative din mediul rural – Rural SMEs”, au avut o nouă întâlnire de lucru, la Patras, în Grecia. În cadrul evenimentului au fost discutate detalii legate de pregătirea Planurilor de Acțiune pe care fiecare dintre partenerii proiectului le vor finaliza până în luna iunie 2019 și care urmează a fi implementate în cea de a doua etapă a proiectului, până în iulie 2021. Acestea vor contribui la îmbunătățirea măsurilor de sprijin pentru IMM-urile inovative și dezvoltarea antreprenoriatului din mediul rural.

Început la 1 ianurie 2017, proiectul „Politici de dezvoltare a antreprenoriatului și IMM-urilor inovative în mediul rural – Rural SMEs”, implementat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, alături din partenerii din Spania, Irlanda, Slovenia, Grecia, Ungaria și Portugalia, urmărește creșterea calității măsurilor de sprijin pentru antreprenorii din mediul rural, prin schimburi de experiențe, identificarea de bune practici și implementarea lecțiilor învățate în prima etapă,  prin planuri de acțiune regionale menite să ofere soluții pentru îmbunătățirea activităților antreprenoriale din mediul rural.

Un nou pas în elaborarea Planurilor de Acțiune a fost făcut în cadrul celei de a șaptea întâlniri a partenerilor proiectului, desfășurată la Patras, Grecia. Aceasta a fost găzduită de partenerul  Regiunea Greciei de Vest.  În cadrul evenimentului, derulat în perioada 9-10 aprilie 2019, au fost discutate aspecte organizatorice și manageriale legate de proiectul aflat în desfășurare, oportunități și pașii următori necesari pentru finalizarea și implementarea planurilor de acțiune.

Activitățile întâlnirii de lucru au debutat cu discuții pe marginea indicatorilor, aspectelor bugetare și acțiunilor specifice încheierii primei faze a proiectului ce a avut ca obiectiv realizarea planurilor de acțiune. Partenerii, împărțiți în două grupuri de lucru, au avut posibilitatea de a dezbate pe marginea stadiului de realizare la acest moment a Planurilor de Acțiune, să împărtășească provocările întâmpinate și soluțiile necesare pentru punerea în aplicare a acestora.

Programul evenimentului a continuat cu seminarul „Sprijinul sectorului public pentru IMM-urile inovative din mediul rural”. Acesta s-a bucurat de participarea Guvernatorului Regiunii Greciei de Vest – Apostolos Katsifaras și de contribuția experților: Dimitros Karavidas – Șeful Directoratului General pentru Planificarea dezvoltării, care a susținut o prezentare privind instrumentele financiare destinate dezvoltării IMM-urilor din mediul rural; Georgios Mathioudakis – Coordonator de politică publică din partea Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală (Comisia Europeană), care a vorbit participanților despre „Fondurile UE și sprijinul financiar pentru IMM-urile din mediul rural”, și Theodoros Tsoumpelis, Secretar General al Camerei din Achaia, care a prezentat măsuri în domeniul eliminării barierelor din calea dezvoltării rurale, precum distanțele mari și izolarea comunităților.

Activitățile au continuat cu vizite efectuate la Patras Science Park Innovation Hub, unde au fost prezentate 3 dintre hub-urile găzduite de acest centru: Aroma Innovation Hub, Clean Tech Energy Innovation Hub și Nanotechnology Innovation Hub.

Cea de-a doua zi a întâlnirii a fost dedicată vizitei de studiu la firme din mediul rural din regiunea Aitoloakarnania union: ELAIA Seminar – Agrinio city, ANTHIR (ferma pentru cultivarea, uscarea și comercializarea de plante aromatice și medicinale,”Today’s tomatoes”, „STEFOS” (Botargo Stefos – fabrică pentru prelucrarea, conservarea și comercializarea icrelor și fructelor de mare, în special a caracatiței) și Elaionas Zeliou – Grădină Botanică privată.

Prima etapă a proiectului, cea de învățare prin schimburi de experiență reciprocă si de  realizare a Planurilor de acțiune  se încheie la 30 iunie 2019, urmând ca după această dată să înceapă etapa de implementare și monitorizare a acestora.