Sancțiune pentru Aquabis

ABA Someș-Tisa a sancționat SC Aquabis SA cu 40.000 de lei

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa s-a autosesizat după ce jurnalistul Rareș Năstase, de la emisiunea ”România, te iubesc!”, a postat pe o rețea de socializare, un filmuleț în care prezintă deversări ale apelor uzate în râul Bistrița.

După prima verificare în teren, realizată în data de 6 martie 2020, Ioana Diaconescu, directorul ABA Someș-Tisa, a dispus un nou control. Astfel, specialiștii instițuției noastre, din cadrul Inspecției Bazinale a Apelor și din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud, însoțiți de reprezentantul SC Aquabis SA au reverificat, în data de 10 martie 2020, cele cinci deversoare, situate pe malul drept al râului Bistrița, autorizate pentru descărcarea de ape uzate, în amestec cu ape pluviale, doar în condiții de precipitații abundente.

În urma controlului, SC Aquabis SA a fost sancționată contravențional, cu amendă în cuantum de 40.000 de lei, în conformitate cu art. 87, alin.2 din Legea Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, pentru că nu a respectat prevederile autorizației de gospodărire a apelor.

Reiterăm faptul că rețeaua de canalizare de pe raza municipiului Bistrița este administrată de SC Aquabis SA și funcționează în sistem unitar, preluând ape uzate urbane și ape pluviale. Prin autorizația de gospodărire a apelor, emisă în condițiile legislației în vigoare, de către ABA Someș-Tisa, operatorul poate descărca ape uzate, în amestec cu ape pluviale, doar în situații de precipitații abundente, când capacitatea de preluare a rețelei de canalizare este depășită, având obligația să notifice instituția noastră și să efectueze monitorizarea cantitativă şi calitativă a apelor evacuate, în perioada descărcării.

Subliniem că operatorul de apă va fi atent monitorizat în perioada următoare de către specialiștii SGA Bistrița-Năsăud.                  

Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa