Sancțiuni aplicate de jandarmi

INSPECTORATUL DE JANDARMI JDUEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Mai multe persoane adunate la o acțiune cu caracter electoral nu au respectat măsurile de sănătate publică necesare pentru desfășurarea în siguranță a actiunii aferente campaniei electorale și au fost sancționate de jandarmi

În seara zilei de 02 septembrie a.c., a avut loc la Bistrița o activitate cu caracter electoral unde mai multe persoane nu au respectat măsurile de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului aferent campaniei electorale. Cu toate că acestea au fost îndrumate în acest sens la începutul activității de către echipajul de Jandarmerie aflat la fata locului, cei în cauză nu au respectat măsurile.

Astfel, un număr de 18 de persoane au fost legitimate și au fost sancționate contravențional. Au fost aplicate un număr de 22 de sancțiuni în valoare totală de 16.400 lei, astfel: 18 sancțiuni în valoare totală de 12.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor Ordinului comun nr. 1484 din 28 august 2020, privind stabilirea unor măsuri de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a evenimentelor/întrunirilor/acțiunilor aferente campaniei electorale și a hotărârii Guvernului nr. 668 din 14 august 2020, pentru nerespectarea măsurii privind purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura de către toți participanții la evenimente/întruniri.

Totodată, au mai fost aplicate 4 sancțiuni în valoare de 3.900 de lei pentru abateri de la prevederile Legii nr. 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, (art. 2, pct. 25 tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă. Pct. 36 împiedicarea, sub orice formă, a organelor însărcinate cu menținerea ordinii publice de a-și îndeplini obligațiile de serviciu..).

Informații suplimentare

Jandarmeria informează pe toți cei interesați faptul că în conformitate cu prevederile legale în vigoare trebuie respectate anumite condiții atunci când sunt organizate diverse activități în spațiul public.

Astfel, conform legii nr. 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, art 65, lit. hpersoanele fizice trebuie să respecte măsurile individuale de protecţie a vieţii şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătăţii persoanelor, stabilite conform art. 5 alin. (2) lit. d).

Conform Ordinului comun nr. 1484 din 28 august 2020, privind stabilirea unor măsuri de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a evenimentelor/întrunirilor/acțiunilor aferente campaniei electorale și Hotărârii nr. 668, din 14 august 2020, anexa 2, articolul 3^1 în aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura de către toți participanții la evenimente/întruniri.