Săptămâna prevenirii criminalității

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

22-27.05.2022

         ,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” reprezintă o manifestare preventiv-informativă cu caracter complex şi este adresată comunităţii judeţului Bistriţa Năsăud. Această serie de acţiuni locale se înscrie în demersul organizat la nivel naţional de Inspectoratul General al Poliţiei Române, care are acelaşi nume şi aceeaşi perioadă de desfăşurare, 22-27.05.2022.

Activitățile planificate urmăresc sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii, necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie şi consecinţele asociate comiterii de infracţiuni, precum şi o îmbunătăţire parteneriatului cu comunitatea.

În perioada menționată, polițiști şi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi private, ai O.N.G.-urilor, precum și alți colaboratori vor desfăşura, zilnic, acţiuni pe temele: prevenirea discriminării, prevenirea violenței domestice, prevenirea victimizării și a disparițiilor de minori, siguranța în mediul on-line, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și siguranța rutieră.

În fiecare zi a Săptămânii Prevenirii Criminalităţiipolițiștii de prevenire, alături de polițiștii de siguranță școlară, ordine publică, poliţie rutieră, investigații criminale, criminalistică, intervenții și acțiuni speciale, din mediul urban sau rural vor organiza ateliere, întâlniri cu grupuri ţintă, sesiuni de informare pe temele menționate, cu copii, tineri, profesori părinți din județ, discuții și mese rotunde cu parteneri în prevenirea criminalității, manifestări publice pe tema siguranței rutiere, lansări de proiecte educative.

Mulțumim partenerilor și colaboratorilor pentru sprijin și implicare: Inspectoratul Şcolar Judeţean, Biroul Județean de Poliție Transporturi Bistrița-Năsăud, Consiliul Local al Tinerilor din cadrul Municipiului Bistrița, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a județului Bistrița-Năsăud, Direcția de Asistență Socială Bistrița, Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Orașului Năsăud, Clubul Femeilor Solidare Năsăud, Agenţia Naţională Antidrog prin C.P.E.C.A. Bistrița-Năsăud, Poliţia locală a orașului Năsăud, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud, Serviciul de Probațiune Bistrița-Năsăud, ONG –urile partenere în prevenirea criminalităţii (Pov21 Bistrița-Năsăud, Afi Pro Familia Bistrița-Năsăud,Onisim, Rotaract Bistrița).

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

AGENDA SĂPTĂMÂNII

22-27 mai 2022

LUNI, 23 mai 2022

PREVENIREA  DISCRIMINĂRII

  • Fără discriminare!” – activitate publică organizată în parteneriat cu Consiliul Local al Tinerilor din cadrul Municipiului Bistrița, în Parcul Municipal Bistrița, având drept scop conștientizarea comunității locale asupra problematicii discriminării.

MARŢI, 24 mai 2022

PREVENIREA VIOLENȚEI DOMESTICE

  • ”Ziua pantofilor roșii-iubirea de azi nu șterge agresiunea de ieri” – flashmob organizat pe platoul din fața Casei de Cultură a orașului Năsăud, în parteneriat cu Clubul Femeilor Solidare Năsăud, Direcția de Servicii Sociale din cadrul orașului Năsăud, Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud pentru conștientizarea comunității asupra fenomenului violenței domestice.

MIERCURI, 25 MAI 2022

PREVENIREA VICTIMIZĂRII ȘI A DISPARIȚIILOR DE MINORI ”Ziua copilului dispărut”

  • Organizarea de ateliere interactive de prevenire a victimizării copiilor, cu accent pe prevenirea disparițiilor de minori, în Parcul Central al orașului Beclean, de către structurile active în cadrul Comisiei de Monitorizare a Activităților Preventive (Poliție, Jandarmi, Pompieri, Prevenire Antidrog, DGASPC BN) , dedicate copiilor și părinților.

JOI 26 mai 2022

SIGURANȚA ÎN MEDIUL ON-LINE

  • Organizarea unei dezbateri cu tema ”Social media. Beneficii versus riscuri” cu tinerii din Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Maieru și părinții acestora, la Muzeul ”Cuibul visurilor” din localitate, la care va fi invitată să participe o persoană activă pe rețelele de socializare (blogger, campaign manager, administrator de agenție de publicitate și organizator de evenimente).
  • Activitate de prevenire a criminalității informatice în orașul Sângeorz- Băi- distribuirea de materiale preventive în proiectul național CYBEREX

VINERI 27 mai 2022

PREVENIREA INFRACȚIUNILOR COTRA PATRIMONIULUI ȘI  SIGURANȚĂ RUTIERĂ

  • Atelier preventiv cu tema ”Vacanță în siguranță” destinat preșcolarilor din municipiul Bistrița, cu utilizarea laboratorului mobil de educație rutieră și a covorului interactiv de educație rutieră;
  • Activitate preventivă în proiectul ”Dincolo de aparențe- experiențe de tip carte vie” la Penitenciarul Bistrița, cu persoane-resursă încarcerate care au comis fapte penale specifice temei zilei;
  • Activitate de prevenire a accidentelor rutiere cu accent pe portul centurii de siguranță – prezentarea și utilizarea Simulatorului de impact în caz de accident – cu sprijinul Rotaract Bistrița.