”Săptămâna prevenirii criminalității”

DEBUTEAZĂ SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII 

În județul Bistrița-Năsăud, campania națională ,,Săptămâna prevenirii criminalității” va debuta luni, în orașul Năsăud, cu o conferință academică, pe teme preventive.

În perioada 3-7 iunie a.c., la nivel național se desfășoară campania ,,Săptămâna Prevenirii Criminalității”, pe parcursul căreia, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității, împreună cu cei ai structurilor județene desfășoară activități menite să sublinieze importanţa prevenirii criminalităţii, necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie şi consecinţele asociate comiterii de infracţiuni.

Campania debutează luni, în orașul Năsăud cu Conferința Națională Academică ,,BULLYINGUL ÎN MEDUL ȘCOLAR”. Este un eveniment științific în cadrul proiectului preventiv ,,STOP bullyingului în școlile bistrițene”. Acest proiect are ca parteneri Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean -ATOP, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională și ONG-ul Tășuleasa Social și are ca scop reducerea fenomenului de bullying în școlile județului.

Conferința academică este organizată în colaborare cu Universitatea ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și are invitați speciali din mediul academic. Vor conferenția prof.univ. dr.habil. ION ALBULESCU – directorul Departamentului de Științe ale Educației și dl.prof.univ.dr. MIRCEA MICLEA, ambii din cadrul Facultății de Psihologie, dl.prof.univ.dr. VASILE DÂNCU – din cadrul Facultății de Sociologie  UBB CLUJ NAPOCA,  iar de la extensia Năsăud a UBB, dl.prof.univ.dr. CRISTIAN STAN și dna. lector univ.dr. DENISA MANEA.

Proiectul este un model de bune practici interinstituțional la nivel județean, promovează și susține raporturi ideale de colaborare cu instituțiile și societatea civilă și asigură implicarea în creșterea gradului de siguranță a cetățeanului. 

Vă așteptăm să ne fiți alături! 

PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII 3 – 7 iunie 2019 

LUNI,  3 iunie  

Lansarea campaniei ,,SĂPTĂMÂNA PREVENIRII  CRIMINALITĂŢII”

  • 14.00 – 17.00 : Organizarea Conferinței Naționale Academice ,, Bullyingul în mediul școlar – aspecte sociologice și psihologice” 

MARȚI, 4 IUNIE

TEMĂ : PREVENIREA VIOLENȚEI DOMESTICE 

10.00 – 16.00: ,,artă mută” – expoziție de chipuri cu urme ale violenței domestice desenate /machiate;

  • Seminar cu discuții pe tema zilei și vizionarea materialului ,,Voci netăcute” al asociației ANAIS
  • STRADAL: Distribuire de carduri ,,de dat mai departe” cu pașii de urmat în cazurile de violență domestică; Parteneri: Liceul de arte ,,Corneliu Baba” Bistrița, AFI Profamilia, DGASPC BN

MIERCURI 5 iunie

TEMA: prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor 

  • 11.00- 13.00- Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu” Bistrița – activitate în cadrul proiectului partenerial ,,M.A.I. informat pentru siguranța cetățeanului”; participă elevii claselor a XI-a, care vor afla informații legate de admiterea în școlile MAI; vor fi organizate demonstrații și vor fi expuse tehnică și autospeciale MAI (Poliție, Jandarmi, Pompieri).

JOI 6 iunie

TEMA: PREVENIREA INFRACŢIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI 

  • 13.00 – 14.00 – masă rotundă la Asociația ONISIM Bistrița cu participarea partenerilor din proiectul ,,Dincolo de aparențe-experiențe de tip ,,carte vie”- tema de dezbatere: prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului.
  • 14.0000- 15.00- Activitate stradală de distribuire de materiale informativ – preventive pentru prevenirea furturilor din genți, poșete, buzunare, a tâlhăriilor, având drept public – țintă populația vârstnică a municipiului Bistrița. 

VINERI 7 iunie

TEMA:SIGURANȚĂ RUTIERĂ

  • 10.00- 13.00 – concurs de desene pe asfalt în parcul municipal cu tema ,,Prietenul meu – polițistul” și punând accentul pe siguranța copiilor în trafic și un moment artistic al preșcolarilor de la Grădinița ,,Rază de soare” Bistrița
  • 10.0000 – 16.00- în școlile din județ vor fi prezenți polițiști de proximitate, ordine publică și rutieră, care vor distribui materiale informative destinate siguranței rutiere.