Școala de vară Fii eco-responsabil

Școala de vară,  Fii eco-responsabil

Ai grijă de planeta noastră, așa cum ai grijă de tine, în fiecare zi!

Sensibilizarea tinerilor cu privire la schimbările climatice și degradarea mediului ce reprezintă o amenințare existențială pentru Europa și lume și modul în care uniunea Europeană răspunde provocării prin transformarea Uniunii într-o economie modernă, eficientă din punct de vedere al resurselor și competitive în care:  

  • nu mai există emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050
  •  creșterea economică este decuplată de utilizarea resurselor
  • nicio persoană și nici un loc nu rămân în urmă

au fost teme principale ale Școlii de vară Fii eco-responsabil – suită de evenimente organizate de Camera de Comerț si Industrie Bistrița Năsăud/ Centrul Europe Direct Bistrița  în parteneriat cu Liceul de Arte Corneliu Baba din Bistrița și Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău.

Școala de vară s-a  desfășurat în perioada 17 august-25 august 2020 și a cuprins ateliere educaționale și de creație online, cu element de atracție un concurs de creație,  gândit pentru a sublinia importanța economiei circulare pentru cetățeni și comunități, ca parte a Pactului Verde European. În cadrul concursului, fiecare participant a ales un obiect al cărui ciclu de viață inițial s-a încheiat și din acesta a realizat un obiect nou cu un nou ciclu de viață, transformare realizată prin  folosirea de materiale reciclabile.

Evenimentul a debutat online, pe platforma Webex, la data 17 august 2020,  cu un atelier de formare în domeniul economiei circulare, urmat de ateliere de creație în care tinerii și-au dezvoltat abilitățile creative prin utilizarea elementelor digitale. Lecțiile învățate în cadrul atelierelor le-au folosit pentru creațiile din cadrul concursului care s-a  finalizat în 25 august 2020, cu premierea câștigătorilor concursului. Au fost acordate 3 premii și două mențiuni, constând în vouchere pentru achiziționarea de materiale specifice acțiunilor creative. La concurs au fost inscriși în total 9 participanți, fiecare dintre ei prezentand un obiect, creație proprie. Castigătorii sunt atât elevi ai Liceului de Artă Corneliu Baba din Bistrița cât și elevi ai Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău. Fiecare dintre ei au creat obiecte interesante și folositoare, care pot fi reutilizate,  unele fiind menite să înfrumusețeze un spațiu de locuit ca și decorațiuni, iar altele fiind utile în diverse scopuri.

Marele premiu a fost câștigat de către o elevă a Liceului de Arte”Corneliu Baba” Bistrița cu un  fier de călcat, vechi, transformat într-o veioză, la fel ca și locul doi –  un obiect cu destinația suport de creioane transformat din mai multe lucruri vechi, iar locul 3 a fost atribuit unei eleve de la Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” Chișinău, care a creat un leagăn-căluț pentru copii transformat dintr-un cauciuc vechi și deșeuri din lemn. Cele două mențiuni au fost dedicate participanților care au creat obiecte transformate în suport de inele și vază cu flori. Pe lângă premiile oferite, toți tinerii vor primi materiale promoționale ale CIED BN.

Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud