Scrisoare deschisă Ionuț Simionca

Scrisoare deschisă adresată domnului Emil Radu Moldovan, președintele PSD Bistrița-Năsăud

Cine minte, Gabriela Firea sau Cristian Marius Niculae?

De nu se poate aplica legea la Bistrița în același mod în care se aplică la București?

Domnule Moldovan, am încercat, pe parcursul ultimelor zile, să ajut administrația publică din Municipiul Bistrița să inițieze și să adopte actele normative necesare scutirii restaurantelor și teraselor de vară de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice. Consider că această măsură este un ajutor minim pe care primăria trebuie să îl dea domeniului HORECA – după ce statul a dispus, din cauza pandemiei de coronavirus, încetarea totală a activității unităților de alimentație publică pe perioada Stării de Urgență și de Alertă, permițând recent deschiderea teraselor în condiții de distanțare socială și de igienă sporite.

Drept răspuns, domnul Cristian Marius Niculae, viceprimar și candidat din partea PSD la funcția de primar al Municipiului Bistrița, mi-a cerut să mă implic în crearea cadrului legislativ aplicării imediate a scutirii de taxe. Din răspunsul acestuia rezultă clar că restaurantele și terasele de vară din Bistrița nu sunt scutite de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice deoarece nu există cadru legal pentru a lua o asemenea măsură.

Cu totul altfel stau însă lucrurile în București, unde primarul PSD al Capitalei, doamna Gabriela Firea, a avut cadru legal pentru scutirea restaurantelor și teraselor de vară de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice. În acest sens, colega dumneavoastră de partid a propus în urmă cu două săptămâni, iar Consiliul General al Municipiului București a aprobat două hotărâri în acest sens:

1. Una privind scutirea de taxe pe durata Stării de Urgență

http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/20200618_10.pdf

2. Și alta privind suspendarea, până la data de 31.12.2020, a aplicării taxei pentru utilizarea locurilor publice a unităților de alimentație publică și teraselor de vară situate pe domeniul public al CGMB și sectoarelor

http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/20200618_11.pdf

Întrebarea firească pe care și-o pun toți bistrițenii este următoarea: cine minte, Gabriela Firea sau Cristian Marius Niculae? Dacă cele două hotărâri din București sunt legale, cel care minte e Niculae. Dacă Niculae are dreptate și nu există cadru legal pentru asemenea decizii, înseamnă că Firea a încălcat legea și i-a indus în eroare pe bucureșteni. De ce în București se poate și la Bistrița nu e posibilă scutirea de taxe?

În consecință, fac un apel la dumneavoastră, domnule Emil Radu Moldovan, să lămuriți cine e mincinos și/sau incompetent dintre colegii dumneavoastră de partid: Primarul General al Capitalei, lider al organizației PSD București, doamna Firea, sau viceprimarul Bistriței, candidat din partea PSD la funcția de primar, domnul Niculae?

Aș fi putut să vin și cu alte exemple de localități, indiferent de culoarea politică a edililor, care au scutit restaurantele și terasele de vară de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice, dar situația administrației locale din Bistrița, condusă de PSD, constituie un etalon de practici deficitare până și în partidul din care faceți parte.

Domnule Președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, trecând peste lipsa de eficiență și de viziune a domnului Niculae, vă rog să vă folosiți experiența în administrație și să consiliați Primăria Municipiului Bistrița în vederea adoptării actelor normative necesare scutirii restaurantelor și teraselor de vară de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice.

29.06.2020

Cu stimă,

Ionuț Simionca,

Deputat PMP de Bistrița-Năsăud