Ședință grup de lucru romi

PARTIDA ROMILOR PRO EUROPA BISTRIȚA-NĂSĂUD

COMUNICAT DE PRESĂ

Sala de ședințe a Palatului Administrativ, miercuri, 13 mai, a fost gazda unei ședințe retrânse  a grupului de lucru mixt pentru romi. Întâlnirea a făcut parte din cadrul acțiunii ”Împreună pentru Comunitate – Educație, Sănătate, Conviețuire Pașnică între populația de etnie romă și ceilalți cetățeni.

Ședința a fost condusă de subprefectul Eugen Curtean, la ea fiind invitat și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, iar prin videocall a luat parte și prim vicepreședintele Partidei Romilor Pro-Europa, coordnator al Regiunii de Nord-Vest si Centru, Cătălin Manea. De asemenea, la ședință au luat parte și reprezentanții următoarelor instituții: Inspectoratul Județean de Politie BN – comisar Ramona Sângeorzan , Inspectoratul Judetean de Jandarm – șef Serviciu Ordine și Siguranță Publică, Iacob  Chiticariu, Direcția de Sănătate Publică – Ernst Corina medic primar, Inspectoratul Școlar Județean – inspector școlar pentru minorități Balasz Denes, mediatori sanitari și lideri din comunitățile mari de romi.

Principalele subiecte ale ședinței au vizat starea de sănătate din comunitățile de romi dar și situația școlară a elevilor de etnie romă.

În ceea ce privește sănătatea, fiecare mediator sanitar din cele 9 comunități mari de romi, prezenti la sedinta, au prezentat un raport privind numărul de persoane de etnie romă care sunt infectați cu Sars-Cov 2 , sunt în carantină sau în izolare, raportul fiind trimis la Direcția de Sănătate Publică. În acest context, președintele . Emil Neia Lacatus a cerut să mai fie încadrați noi mediatori sanitari și în celelalte comune mari din județ.

Legat de situația școlară a elevilorromi, profesorul Balasz Denes, inspectorul pe minorităti, a prezentat  un raport privind noile măsuri care vor fi luate având în vedere pandemia în timpul examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. De asemenea, reprezentantul ISJ Bistrița-Năsăud a vorbit și despre locurile destinate elevilor romi (în fiecare clasă din fiecare liceu și școala profesională, vor fi alocate unu sau chiar două locuri, urmând ca și  repartiția elevilor romi să se facă electronic pe calculator,  într-o zi stabilită doar pentru elevii romi(nu se va mai face repartiția în ședintă publică).

” Campania “S.O.S – Copiii Romi”, va continua în comunitățile de romi după data de 15 mai. Vom merge să le spunem despre locurile destinate elevilor romi în anul școlar 2020-2021, dar și să le explicăm care sunt actele necesare pentru dosar, perioda de depunere a acestuia dar și ce opțiuni există pentru copiii romilor. În această nouă campanie care va începe săptămâna viitoare, voi fi însoțit de doi membri ai Biroului Județean”, a transmis președintele Emil Neia Lăcătuș. 

De asemena, președintele Partidei Romilor Pro-Europa  Bistrița-Năsăud si consilier judetean, a cerut, din nou, atât prefectului Stelian Dolha cât și reprezentantului Inspectoratului Școlar Județean, să fie găsite soluții pentru reîncadrarea mediatorilor școlari în comunitățile mari de romi: ” Deoarece  suntem singurul județ din România fără mediatori școlari”, a punctat Emil Neia Lăcătuș.

Mai mult, președintele si consilierul judetean Emil Neia Lăcătuș a cerut liderilor romi județeni să facă un inventar clar a numărului de elevi romi care nu au acces la un telefon, calculator sau tablete.

Despre acordul de parteneriat încheiat la nivel național cu Ministerul Administrației și Internelor, Sănătății și Educației a vorbit prin videocall, prim vicepreședintele Cătălin Manea, cel care a anunțat semnarea de protocoale la nivelul tuturor județelor din tara.

În cuvântul său, prefectul Stelian Dolha a salutat interesul arătat de toți cei prezenți pentru problemele comunității rome, felicitându-i pentru spiritul civic arătat în cele două luni de aplicare a ordonanțelor militare

La finalul întâlnirii, președintele si consilierul judetean Emil Neia Lăcătuș a mulțumit atât prefectului Stelian Dolha, cât și subprefectului Eugen Curtean pentru implicarea în ajutorarea romilor din comunele Petru-Rareș și Teaca, cu alimente pentru familiile cele mai nevoiașe.