SJU: Situație pacienți

Prin prezenta, vă comunicăm că, alături de pacientul de 33 de ani din județul Bistrița-Năsăud internat la Secția Boli infecțioase (despre care v-am informat în cursul zilei de ieri prin Comunicatul nr. 3059 din 10.03.2020) și de pacienta de 29 de ani din județul Bistrița-Năsăud, aflată de astă-noapte la Secția Boli infecțioase (despre care v-a informat Instituția Prefectului din județul Bistrița-Năsăud), la Spitalul Județean de Urgență Bistrița mai este internată, la Secția Anestezie-Terapie Intensivă, o pacientă de 62 de ani, din județul Bistrița-Năsăud.

Femeia de 62 de ani s-a prezentat în data de 07.03.2020 la Unitatea de Primiri Urgențe cu o simptomatologie care nu intra în definiția de caz pentru Coronavirus, respectiv cu sindrom confuziv, insuficiență respiratorie, agitație psihomotorie, amnezie, fiind internată la Secția Anestezie-Terapie Intensivă. Evoluția stării sale de sănătate a fost nefavorabilă, cu pierderea stării de conștiență, care a impus intubare și ventilare mecanică. I-a fost efectuată testare pentru gripă, însă cu rezultat negativ.

Luni (09.03.2020) a fost detubată și numai în cursul zilei de ieri, 10.03.2020, starea de sănătate a pacientei a permis ca medicii să stea de vorbă cu aceasta, cu toate că avea și încă are mască de oxigen, ce nu permite efort prelungit de vorbire.

Astfel, ieri, pacienta le-a declarat medicilor că a venit din Italia (Torino), că a ajuns la Bistrița în data de 24.02.2020, că în perioada respectivă nu avea cunoștință ca zona în care locuia să fie în carantină din cauza Coronavirusului și că nu și-a luat măsuri de izolare.

Întrucât în noul context declarat de pacientă medicii infecționiști au considerat că acesta se încadra în definiția de caz pentru infecția cu virusul COVID-19, în cursul zilei de ieri, 10.03.2020, i-a fost recoltată probă biologică ce a fost trimisă Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca pentru confirmarea/infirmarea infectării cu Coronavirus.

Despre pacienta de 29 de ani care a fost adusă cu ambulanța astă noapte (10/11.03.2020) la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, vă informăm că prezenta disfagie (dureri la înghițire), subfebrilități și durere de cap. Pacienta le-a declarat medicilor că este venită de nouă zile din Italia, din regiunea Marche și că se afla în izolare la domiciliu. S-a ridicat suspiciunea de infecție cu Coronavirus și i-a fost recoltată probă biologică ce a fost trimisă Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca pentru confirmarea/infirmarea infectării. Cei trei pacienți internați sunt în stare stabilă.