”Șoimii Carpaților” 25

ȘOIMII CARPAȚILOR, 25 de ani de istorie și excelență

Infanteriștii bistrițeni au îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare, aniversând 25 de ani de activitate a Batalionului 812 Infanterie ”BISTRIȚA”.

Ceremonia militară organizată cu această ocazie a avut loc la sediul unității, în prezența reprezentanților eșaloanelor superioare, veteranilor de război, cadrelor militare active, în rezervă sau retragere, reprezentanților administrației publice județene și locale, reprezentanţilor instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, familiilor militarilor, precum și a reprezentanților mass-mediei locale.

Manifestările din data de 27 februarie au debutat cu o emoţionantă întâlnire între generaţii, la care au participat Șoimi de ieri și de azi ai batalionului.

După acordarea onorului militar șefului comunicațiilor și informaticii al Statului Major al Forțelor Terestre, colonel Cristian Serescu şi intonarea Imnului Naţional, într-un cadru solemn, s-a dat citire Ordinului Ministrului Apărării Naţionale și Mesajului Șefului Statului
Major al Forțelor Terestre cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființare.

În continuare a avut loc oficierea serviciului religios de un sobor de preoţi, care la final au binecuvântat militarii batalionului, urmat de alocuțiunile comandantului  Batalionului 812 Infanterie ”Bistrița”, colonel Alin-Florin Marian, primul comandant al unității sărbătorite, general-locotenent în rezervă Alexandru Rus, subprefectul județului Bistrița-Năsăud, domnul Eugen Curteanu, locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată, colonel dr. Ioan-Marian Cristurean și șeful comunicațiilor și informaticii al Statului Major al Forțelor Terestre, colonel Cristian Serescu.

La ceas aniversar, camarazilor cu rezultate deosebite li s-au conferit Embleme de Merit acordate de Şeful Statului Major al Forţelor Terestre și totodată au fost acordate certificate de apreciere în semn de respect pentru contribuția semnificativă adusă la prestigiul și renumele batalionului de-a lungul celor 25 de ani de existență.

Sărbătoarea s-a încheiat cu defilarea efectivelor unității, pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistrița, în aplauzele invitaților prezenți la ceremonie.

***
Participarea la 11 misiuni internaționale și peste 30 exerciții naționale și internaționale, reprezintă o validare a pregătirii și profesionalismului militarilor unității, precum și a locului de cinste pe care Batalionul 812 Infanterie „BISTRIŢA” îl ocupă în galeria unităților de elită din Armata României.

De-a lungul celor 25 de ani de activitate, participarea Șoimilor la misiunile din Afganistan și Angola a fost marcată de sacrificiul suprem al celor trei militari căzuți la datorie: căpitan Ţifrea Cătălin, sublocotenent (p.m.) Filip Cristian Petru, sublocotenent (p.m.) Sfecheş Marius Florin.

Pentru rezultatele meritorii obţinute de-a lungul celor 25 de ani de activitate Drapelul de luptă al Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa” a fost decorat  cu: Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler cu însemn de război, „Emblema de Onoare a Forţelor Terestre”, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de „Ofiţer” cu însemn de război, pentru militari, „Emblema de Onoare a Statului Major General”, Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de război și Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de „Comandor” cu însemn de război, pentru militari.

La Mulți Ani, Batalionului 812 Infanterie ”BISTRIȚA”!

OFIŢER  CU INFORMAREA ŞI RELAŢIILE  PUBLICE AL BRIGĂZII 81 MECANIZATĂ
„General GRIGORE BĂLAN”

   Căpitan Andreea-Maria MUREŞAN