SOS apele județului

Catre: Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, Garda Nationala de Mediu, Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa – SGA BN, Prefectura jud. Bistrita-Nasaud, Garda de Mediu Bistrita-Nasaud, Agentia Nationala pentru Arii Protejate, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Agentia Nationala Pentru Resurse Minerale

Prin intermediul acestei petitii si a imaginilor anexate va aducem la cunostinta modul dezastruos prin care se intervine in procesul de regularizare al raurilor din jud. Bistrita-Nasaud, proiect promovat si finantat de Guvernul Romaniei.

Suntem foarte nemultumiti de solutiile tehnice alese si de materialele care se folosesc pentru taluzarea si indiguirea malurilor pe unul din afluentii Raului Sieu, in speta Paraul Dipsa si Paraul Lechinta. Este vorba de un material de polipropilena, care nu este biodegradabil, cu asperitati asemanator stergatorului de picioare. Conform imaginilor atasate, aceste materiale sub forma unor suluri de dimensiuni considerabile, se desfasoara pe marginile Paraului Lechinta, se pune piatra si se toarna beton.

Atragem atentia ca in campaniile de igienizare a malurilor raurilor, desfasurate de organizatile semnatare, in fiecare an de cel putin 2-3 ori, se strang cantitati impresionante de recipienti de plastic si materiale asemanatoare. Solutiile tehnice propuse si materialele folosite in aceste lucrari de regularizare a malurilor folosesc in acest context cantitati si mai mari de plastic, plasat voit pe malurile raurilor, direct in contact cu mediul, ceea ce este strigator la cer. Acest geotextil, cu nume pompos, nu este altceva decat un inlocuitor al deseurilor din plastic, turnat in alta structura, la fel de periculoasa.

Dupa cum bine stiti, zona la care facem referire face parte din SIT NATURA 2000 SIEU-BUDAC (ROSCI0400). Pana acum era locul ideal in care multe specii de pesti migrau pentru depunerea icrelor, dar si un important loc de cuibarit pentru pasari din ordinul Passeriformes.

Cerem institutiilor dumneavoastra ca in regim de urgenta sa dispuna controale si stoparea acestor lucrari cu materiale daunatoare mediului natural. Dupa un studiu serios cerem inlocuirea acestor materiale din plastic cu materiale prietenoase cu natura. Recomandam prezenta la fata locului a unor specialisti (biologi, ihtiologi, geologi, protectia mediului), care zilnic sa monitorizeze lucrarile.

Partidul Verde Bistrita-Nasaud

A.J.V.P.S Bistrita-Nasaud

Asociatia Bistrita Civica

Coalitia Pentru Biodiversitate