Târg de Paști Ostermarkt

Ostermarkt – Tradiția continuă de peste 900 de ani

Tradiția sașilor, păstrată de peste 900 ani, este transmisă mai departe. Muzica și dansurile germane, lada de zestre a sașilor bistrițeni, ouăle pictate și decorate în moduri tradiționale sau cu tușe moderne, accesoriile și decorațiunile de Paște, însoțite de alte creații și bunătăți, realizate cu multă pasiune de artizanii și producătorii locali, atelierele de pictat ouă vor da un farmec aparte cetății Bistriței, în perioada 8 – 10 aprilie 2022, la Târgul de Paște al sașilor – Ostermarkt.

Organizat cu o saptămână înainte de marea Sărbătoare a Învierii, Târgul de Paște al sașilor – Ostermarkt își are originea în perioada cruciadelor, conform izvoarelor istorice. Membrii comunității săsești din Bistrița au transmis acest obicei din generație în generație, până în primii ani ai perioadei comuniste și l-au reluat apoi, în urmă cu 19 ani, cu sprijinul autorităților locale.

Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Forumul Democrat German din Bistrița, Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud au ales să ducă această frumoasă moștenire mai departe. Timp de trei zile, artizani și producători locali, ansambluri artistice din Bistrița și Reghin, membri ai comunității săsești din Bistrița-Năsăud care au păstrat cu îndârjire lada de zestre vor reînvia atmosfera burgului de odinioară, din preajma Sărbătorilor Pascale. Momentele de muzică și dansuri germane, expoziția cu elemente de port tradițional săsesc și obiecte din casa părintească, ateliere de pictat ouă cu motive săsești, târgul cu creații unicat și de serie mică, bucate tradiționale sau după rețete proprii vor anima zona centrală a Bistriței.

Evenimentele se vor desfășura după următorul program:

Vineri, 8 aprilie – Duminică, 10 aprilie:

Piața Centrală – Târg de produse meșteșugărești, de artizanat și alimentare locale

Sâmbătă, 9 aprilie:

Casa Argintarului

10:00 – Vernisaj expoziție ”Destinația: Acasă” – Colecția Rosemarie Nief

11:00 –  Ateliere de pictat ouă cu meșterul popular Silvia Țogorean

Pietonalul Liviu Rebreanu – Piața Centrală

13:00 – Parada ansamblurilor artistice

13:15 – Spectacol de muzică și dansuri tradiționale germane: Ansamblurile ”Vergissmeinnicht” și ”Vergissmeinnicht Junior” Bistrița, Ansamblul ”Goldregen” Reghin, Orchestra profesionistă ”Cununa de pe Someș” a Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița, Fanfara ”Harmonie” Bistrița. În caz de vreme nefavorabilă, momentele artistice vor avea loc la Palatul Culturii.

Sunt invitați să ni se alăture toți cei care, cu mic cu mare, simt că împreună ducem tradiția mai departe.