Vernisaj expoziție, Muzeul Bistrița

“Eu sunt RAPORTORU, sunt un pictor al emoţiei şi atât.”

Marţi, 8 septembrie ora 18.oo, avem bucuria de a-l cunoaşte pe pictorul Eugen RAPORTORU care va fi prezent la Bistriţa cu ocazia vernisării expoziţiei sale “Viaţa romilor contează. Viaţa fiecăruia contează”.

Tema centrală a tablourilor artistului este mahalaua bucureşteană: case dărăpănate, ziduri înclinate, garduri şi porţi înalte, ferestre întredeschise: “peisajele sunt, eu chiar dacă pictez un castel tot în paragină-l duc către mahala ca ăsta-i stilul meu…nu, nu poţi să minţi, lucrurile vin de la tine, atuncea am pus şi acest decor, aşa am simţit, de aicea am plecat, din spaţiul ăsta care l-am creat aici ”.

 Decorul despre care ne vorbeşte este o instalaţie care redă atmosfera de acasă din perioada comunistă: “şi-am făcut această poveste şi cred că se armonizează foarte bine cu ceea ce am şi pe pereţi, să ştiţi că nu e doar un decor ţigănesc, nu, lucrurile astea le-am întâlnit la toţi vecinii, erau lucruri simple”.

Lucrările sale redau şi chipuri, siluete ale unor personaje de lângă noi, pe care avem prilejul de a le VEDEA. Prin acest act de creaţie dăm prilejul unui dialog intercultural care este necesar pentru a cunoaşte o minoritate stigmatizată: ”personajele mele pot fi şi din vis, şi din povestiri, şi nu numai, şi trăite, foarte multe personaje: am dodoaşca, care multă lume înjură cu dodoaşca, dar eu am cunoscut-o şi era o femeie frumoasă”.

Fiecare tablou spune o poveste a unor destine: fie clădiri, fie oameni. 

Expoziţia este despre trăiri universale, este o expoziţie cu romi, dar care vorbeşte şi depre fiecare dintre noi.

Vă invităm să cunoaşteti universul plin de mister al artistului Eugen RAPORTORU căruia îi mulţumim pentru că ne oferă această ocazie.

Vă așteptăm cu drag!

Manager,

Alexandru Gavrilaș