Vizită oficială în Franța

Vizita oficială  în Republica Franceză a delegaţiei Grupului parlamentar de prietenie cu Franţa din cadrul Senatului României, condusă de dl senator Titus Corlăţean, vicepreşedinte al Senatului şi preşedintele Grupului (Paris, 24-26 septembrie 2019).

Delegația Grupului parlamentar de prietenie cu Franța din cadrul Senatului, condusă de dl senator Titus Corlățean, președinte al Grupului și vicepreședinte al Senatului, a efectuat, în perioada 24-25 septembrie a.c., o vizită oficială în Franța, la invitația preşedintelui Grupului interparlamentar de prietenie din cadrul Senatului francez, Bernard Fournier. Din delegaţia Senatului României au făcut parte dl senator Toma Cătălin Dumitru şi dl Ioan Simionca, senator ALDE de Bistrița-Năsăud.

Vizita a avut un program cuprinzător atât în plan parlamentar cât şi guvernamental incluzând întrevederi cu vice-președintele Senatului, dl Philippe Dallier, cu Grupurile de prietenie din cadrul Senatului şi Adunării Naţionale, cu preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, apărare şi forţe armate, dl Christian Cambon, respectiv cu președintele Comisiei pentru afaceri europene, dl Jean Bizet, precum şi cu ministrul pentru relația cu Parlamentul, Marc Fesneau şi o întâlnire cu Patrick Ollier, primarul Rueil-Malmaison, oraș înfrățit cu Timișoara.

În cadrul întrevederilor au fost abordate teme de interes aflate pe agenda bilaterală şi pe cea europeană. Astfel, în planul cooperării bilaterale, au fost discutate aspecte privind Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa, aderarea României la Spaţiul Schengen, din perspectiva sprijinului pe care îl poate acorda partea franceză, promovarea valorilor francofoniei  şi candidatura României la OCDE. În planul colaborării europene, au fost punctate teme precum bugetul european, coeziunea, Politica Agricolă Comună şi migraţia. De asemenea,  au fost dezbătute evoluţiile politico-economice și sociale din Europa de Est şi Balcani.

Programul a inclus şi vizitarea Memorialului  Mont-Valérien, locul în care aveau loc majoritatea execuțiilor ostaticilor şi membrilor din rezistenţa  antinazistă franceză, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.