Ziua Armatei, Bistrița

SIMPOZION ŞI CONCERT ANIVERSAR – 25 Octombrie – Ziua Armatei României şi
75 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc

25 Octombrie este sărbătoarea fiecărei inimi de român, este momentul simplu şi demn al continuităţii spiritului de învingător al neamului românesc.

Cu acest prilej, seria activităţilor organizate joi, 24 Octombrie, cu ocazia Zilei Armatei României, la sediul comandamentului marii unităţi au fost urmate de un Simpozion şi un Spectacol Aniversar care a avut loc la Cercul Militar Bistriţa.

Activitatea a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României într-un cadru solemn. În deschiderea Simpozinului Aniversar, locţiitorul comandantului marii unităţi, colonel doctor Ioan-Marian Cristurean, a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi a apreciat în mod deosebit
activitatea desfăşurată de militarii brigăzii în acest an de instrucţie.

Prima temă propusă în cadrul simpozionului a fost prezentată de domnul Simion Dănuţ Archiudean, profesor de istorie la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Bistriţa.

Pasionat de istorie în general, şi distins promotor al tradiţiilor de luptă şi al valorilor naţionale şi militare, acesta a prezentat Semnificaţia zilei de 25 Octombrie.

Următoarele aspecte prezentate de maiorul Daniel Galben au scos în evidenţă cele mai importante acţiuni ale Armatei României la 25 Octombrie.

Domnul Adrian Onofrei, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Bistriţa a prezentat un material amplu privind 25 Octombrie – Garnizoana Bistriţa – Sfere de influenţă postbelice – Cazul judeţului autonom Năsăud (Octombrie 1944 – Aprilie 1945).

În încheierea simpozionului, Vlad Adrian Pop, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” a făcut o prezentare a cărţii „Am fost un vânător de munte”, dedicată străbunicului său, plutonierul major Gheorghe Mărgineanu, veteran al  celui de-al Doilea Război Mondial. Lucrarea publicată la 110 ani de la naştere şi la 45 de la moartea veteranului spune povestea unei cariere militare tumultoase, militarul participând la cele mai crâncene bătălii din a Doua Conflagratie Mondială.

Timp de aproximativ o oră, militarii şi invitaţii prezenţi au fost martorii unei adevărate lecţii de istorie.

În continuarea programului s-a derulat un spectacol artistic în care copii Ansamblului Folcloric „Doiniţa” al Cercului Militar Bistriţa au încântat publicul cu câteva suite de dansuri populare tradiţionale de pe Valea Şieului şi a Someşului.

În finalul spectacolului solistele Simona Pop Labiş şi Nicoleta Pop, alături de Muzica Militară a garnizoanei şi Corul Batalionului 812 Infanterie au prezentat o serie de cântece populare patriotice din folclorul românesc, respectiv marşuri militare tradiţionale.

CEREMONIE MILITARĂ LA BISTRIŢA CU OCAZIA ZILEI ARMATEI ROMÂNIEI

Vineri, 25 Octombrie, militarii Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN” au sărbătorit Ziua Armatei României în cadrul unei ceremonii militare şi religioase emoţionante la Monumentul Eroilor din municipiul Bistriţa.

La activitate, au participat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, domnul Emil-Radu Moldovan, prefectul județului Bistrița-Năsăud, domnul Ovidiu Victor Frenț,viceprimarului municipiului Bistriţa, domnul Cristian Niculae locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, domnul colonel Ioan-Marian Cristurean, reprezentanți ai structurilor sistemului național de apărare și ordine publică, ai altor instituții județene și municipale, cadre militare active şi în rezervă, familiile acestora, alături de cetaţeni şi elevi.

Activitatea a debutat cu acordarea onorului militar persoanelor oficiale şi intonarea Imnului Naţional al României într-un cadru solemn.

Slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoţi condus de protopopul Alexandru Vidican, a fost urmată de alocuţiunea viceprimarului municipiului Bistriţa, domnul Cristian Niculae.

În cuvântul său, locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, colonel dr. Ioan-Marian Cristurean a evocat faptele glorioase de luptă ale militarilor care au luptat pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, punând accent pe jertfa de luptă pe care Armata României a făcut-o: „Mă închin cu recunoştintă în faţa celor căzuţi pe câmpurile de luptă şi aduc totodată un sincer omagiu tuturor veteranilor de război, pentru care datoria faţă de ţară a reprezentat crezul suprem în viaţă……Ne gândim la eroii Brigăzii 81 căzuţi la datorie în teatrele de operaţii, căpitan Cătălin Ţifrea, sublocotenenţii post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian Petru Filip, dar şi la cei care, departe de casă şi de cei dragi, acum, îşi îndeplinesc cu responsabilitate şi profesionalism misiunile încredinţate în cele mai fierbinţi puncte ale lumii, şi le dorim să se întoarcă cu toţii sănătoşi acasă”.

După depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor, garda de onoare a defilat în faţa publicului numeros pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa.