Ziua Drapelului Național

INSTITUȚIA PREFECTULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD

Dedicăm această zi Drapelului Național, unul dintre cele mai dragi simboluri ale românilor, care este totodată mărturia parcursului istoric al țării noastre de-a lungul trecutului zbuciumat.

În data de 25 iunie a avut loc o scurtă și restrânsă ceremonie de coborâre a Drapelului de pe catarg, urmată de introducerea Drapelului Național în Biserica Protopopiatului Ortodox.

Azi, 26 iunie, activitățile ocazionate de Ziua Drapelului au continuat cu oficierea slujbei de sfințire a Drapelului Național al României, urmată de ceremonia publică de înălțare a Drapelului.

Este prima sărbătoare națională cu o ceremonie publică pe care o sărbătorim în contextul pandemiei, iar aceasta a fost organizată cu un număr restrâns de participanți și respectând măsurile de protecție și distanțare socială, transmițând în acest fel mesajul că putem reveni treptat la obiceiurile noastre, adaptându-le condițiilor care se impun în această perioadă, pentru sănătatea noastră și a celor din jur.

Prefectul Stelian Dolha a adresat celor prezenți câteva cuvinte și a transmis mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul acestei zile importante pentru poporul românesc:

„Astăzi este Ziua Drapelului Național, simbol drag al unității și identității naționale, zi pe care o dedicăm în esență tuturor celor care de-a lungul timpului au făcut cinste României și Tricolorului.

Sunt toți acei bravi români care în trecut s-au jertfit sau au luptat pentru apărarea pământului strămoșesc, sunt toți cei care în vremurile noastre contribuie la buna reputație a României, făcând-și datoria cu profesionalism și curaj în diferite teatre de operațiuni și în misiuni internaționale și toți cei ale căror performanțe în diferite domenii au făcut ca Tricolorul să fie înălțat pe cel mai înalt catarg.

Și, cel mai recent, Drapelul Național i-a însoțit pe medicii români și personalul medical care, anul acesta, pe fondul crizei sanitare generată de noul coronavirus, și-au ajutat colegii din Italia, Statele Unite și Republica Moldova, iar seriozitatea și competența cu care s-au implicat în salvarea de vieți au făcut cinste românilor și României. Le mulțumim tuturor, cu respect și admirație!

Tricolorul reprezintă istoria noastră și întregul popor, cu oameni care ne-au dat de atâtea ori prilejul să ne mândrim că suntem români.

La mulți ani, România! La mulți ani, Drapelului Național!”

___________________________

Înainte și în timpul ceremoniei, ofițeri din cadrul jandarmeriei și a poliției militare au împărțit măști de protecție civililor care au luat parte la eveniment, asigurând totodată că se respectă distanțarea socială.