Ziua Internațională a Francofoniei

În fiecare an, 20 martie este pentru lumea francofonă o zi specială, sărbătoarea limbii și culturii franceze. În aceste zile celebrăm pe cele 5 continente francofonia culturală, dar și francofonia politică, economică și societală.

În România, luna martie stă sub semnul celebrării Francofoniei. Valorile promovate în lume de marea familie a Francofoniei, pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală, solidaritatea pentru dezvoltarea și diversitatea culturală a țărilor a determinat România să facă parte din instituția Francofoniei din 1991 în calitate de observator, devenind apoi în anul 1993 membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei / OIF.

Ziua internațională a Francofoniei este sărbătorită cu entuziasm și la nivelul Proiectului bilateral cultural Sezonul Franța-România 2018-2019, pe care l-am inițiat, promovat si derulat cu sprijinul comunității locale, asociațiilor Franchesylvanie și Arfa, a administrației locale, Centrului județean pentru cultură.

Prin acțiunile de proiect organizate pe parcursulul lunii martie la Besançon: festivalul de teatru francofon universitar din 13-16 martie la care Bistrița a fost reprezentată de trupa Corint, expozițiile pictorilor bistrițeni se dezvolta relațiile interculturale a 2 țări francofone.

În 21 martie voi reprezenta România și Adunarea parlamentară a Francofoniei la dezbaterea organizată la Besançon de Centrul de lingvistică aplicată a Universității Bourgogne Franche-Comté Asociația Franchesylvanie, din cadrul Sezonului Franța- România, având ca parteneri Centrul Europe Direct din Besancon, în prezența doamnei consul din Lyon.

Pe agenda întâlnirii, ca teme de discuție vor fi starea Francofoniei din România, rolul Francofoniei universitare, întâlnirea foștilor studenți de origine română ai CLA din Besançon care a împlinit 60 de ani de existență, parcursul lor profesional în contextul valorilor și oportunităților Francofoniei.

Bonne fête à toutes et à tous les 300 milions de francophones du monde entier!

Deputat Cristina Iurișniți, membru în Delegația parlamentară a Francofoniei