Ziua Mondială a Sănătății

7 APRILIE ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

Planeta noastră – Sănătatea  noastră

În 7 APRILIE, Ministerul Sănătății organizează campania  ZIUA NAȚIONALĂ A SĂNĂTĂȚII, cu sloganul: ,,PLANETA NOASTRĂ –  SĂNĂTATEA NOASTRĂ’’ „Pentru un Viitor Sănătos, să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei!”. Ziua Mondială a Sănătății abordează în fiecare an câte un subiect de importanță majoră ce afectează sănătatea globală. În anul 2022, Ziua Mondială a Sănătății este dedicată sănătății  planetei noastre.

OMS estimează că peste 13 000 000 de decese din întreaga lume, în fiecare an, se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică, care este cea mai mare amenințare pentru sănătate  cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este și o criză de sănătate.

Deciziile noastre politice, sociale și comerciale conduc la o criză extrem de complexă,  climatică și de sănătate în același timp. Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos, rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații. Sistemele de producere a alimentelor și băuturile ultraprocesate și nesănătoase conduc la un val de obezitate, crescând cancerul și bolile de inimă, generând, în același timp, o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin campania ,,Planeta noastră, Sănătatea noastră’’, OMS va îndemna guvernele și publicul să împărtășească informări  despre pașii pe care îi întreprind pentru a proteja planeta și sănătatea lor și pentru a acorda prioritate demersurilor complexe pentru o societe sănătoasă. 

Grupurile țintă ale campaniei sunt: populația generală, autoritățile publice, corporațiile, personalul din unitățile sanitare.

Scopul campaniei: informarea cu privire la importanța mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor și acțiunile urgente necesare pentru a menține oamenii și planeta sănătoase.

Obiectivul campaniei este: creșterea nivelului de informare despre acțiunile urgente necesare pentru a menține ecosistemul om – planetă sănătos și pentru a promova o mișcare de creare a societăților în care economiile se concentrează asupra sănătății și bunăstării planetare și umane.

La nivel județean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud și va include activități de IEC. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Director executiv,                           

Dr. Anca Andrițoiu