”Ziua Mondială a Sindromului Down la Bibliotecă”

Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Lacrima” în parteneriat cu Biblioteca județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a derulat, începând cu ora 13.00, evenimentul ”Ziua Mondială a Sindromului Down la Bibliotecă”. La eveniment au fost invitați copii și tineri cu Sindrom Down și prietenii acestora, familia, apropiații, cadrele didactice de la clasă. Au spus prezent atât cei de la CSEI nr. 1 Bistrița, CSEI Beclean, ”Lacrima” Unirea și Năsăud cât și tineri absolvenți ai școlii ”Lacrima”.

Domnul Ioan Pintea, director al Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud, a deschis evenimentul alături de d-na Eniko Cupșa, director al CSEI Lacrima. În sală au fost prezente, din partea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, inspector școlar pentru proiecte educaționale Daniela Maria Hudrea și inspector școlar de limba și literatura română Ramona Adriana Salak.

De Ziua mondială a Sindromului Down am dorit să fim o singură voce. O voce-punte de legătură între societate, persoanele cu Sindrom Down și familiile acestora, o voce ce-și dorește să sensibilizeze, să îndrume spre toleranță, spre deschidere față de incluziunea socială a tuturor celor ce sunt altfel.

În cadrul evenimentului au fost incluse: o expoziție de fotografie dedicată copiilor și tinerilor cu sindrom Down și prietenilor acestora, dar și un material video de prezentare a copiilor prezenți; un moment dedicat poeziei, marcând astfel și Ziua internațională a poeziei, pentru că și acești copii iubesc lectura, poeziile și poveștile; jocuri de animație pline de veselie, distracție și legarea de noi prietenii; realizarea de fotografii la panouri de poveste; premierea momentului poetic, oferirea de cadouri, diplome și servirea tortului. Desigur, pe tot parcursul evenimentului s-au oferit zâmbete și îmbrățisări gratuite.

Activitățile s-au desfășurat în Clubul Cultural CoșBook, loc în care s-a putut viziona o expoziție de fotografie plină de culoare, veselă și pestriță la fel ca șosetele prezente printre fotografii. De ce șosete colorate? Pentru că acestea simbolizează cromozomii ce la microscop arată ca niște ciorapi colorați. Pentru că Sindromul Down este dat de un cromozom 21 în plus, rezultă că unii dintre noi ”au o șosetă” în plus. O șosetă hazlie, colorată și plină de iubire. Astfel, simbolul pentru Ziua Mondială a Sindromului Down este o pereche de șosete desperecheate și cât mai colorate.

Astăzi, ”vinovați” de buna dispoziție a celor prezenți au fost prof. Lidia Vlașin, prof. Călin Deac și maistru instructor Victoria Budecan. Evenimentul a fost pus la cale de prof. Anamaria Gordon Lazăr, prof. Emanuela Avram, prof. Eniko Cupșa, ajutate îndeaproape de Emilia Cupșa, voluntara școlii, dar și de doamnele bibliotecare de la secția împrumut pentru copii, Rodica Linul și Isabela Andronesi.

Prof. Eniko Cupșa
Prof. Anamaria Gordon Lazăr
Prof. Emanuela Avram