Ziua NATO

Ziua NATO în garnizoanele Brigăzii 81 Mecanizată  

Duminică, 5 aprilie, cu ocazia aniversării Zilei NATO, la sediile unităților militare din Brigada 81 Mecanizată ”General GRIGORE BĂLAN”  au fost înălţate pe catarg Drapelul Naţional al României şi Drapelul Alianţei Nord-Atlantice. Prin ceremoniile organizate în format restrâns s-a marcat aniversarea celor 16 ani de la momentul aderării României la NATO.

În anul 2020, manifestarea dedicată Zilei NATO a fost un prilej de a reafirma angajamentul nostru de militari responsabili, pentru sprijinul autorităţilor publice în situaţia actuală de criză umanitară.

***

Ziua NATO, în ţara noastră se aniversează, potrivit Legii nr. 390 din 2004, în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie și reprezintă un eveniment de referinţă pentru întreaga societate românească din perspectiva statutului României de aliat al NATO şi a semnificaţiilor asociate acestui moment, fiind şi o sărbătoare publică dedicată democraţiei şi spiritului european şi euroatlantic.

România este stat membru NATO cu drepturi depline începând cu data de 29 martie 2004, acesta fiind considerat unul dintre cele mai mari succese româneşti din anul 1989 până în prezent. Integrarea în structura nord-atlantică a fost un proces îndelungat, a cărui constantă a fost larga susţinere a poporului român, pentru care calitatea de membru al Alianţei echivalează cu garanţia securităţii pe plan extern.