Ziua Parcurilor

24 mai – Ziua Europeană a Parcurilor Naționale

”Comorile noastre”, tema de anul acesta, se dorește a fi un îndemn pentru a ne reconecta cu natura și a aprecia cum se cuvine comorile naturale care fac Parcurile Naționale atât de speciale.

Data de 24 mai 1909 a fost marcată de înființarea primelor nouă parcuri naționale din Suedia, și totodată și din Europa. 90 de ani mai târziu, în 1999, la inițiativa Federației Europene EUROPOARC, a luat ființă Ziua Euroepeană a Parcurilor Naționale, care are drept scop protejarea și conservarea ariilor naturale protejate de la nivelul Europei.

În România, primul parc național a fost înființat în anul 1935, pe data de 22 martie, la insistențele profesorului Alexandru Borza, care în 1933 spunea: “Retezatul este, din toate punctele de vedere, geologic și geografic, botanic și zoologic, precum și ca rezervație de vânătoare, un tărâm sfânt pentru știință, un monument sacru al naturii.” Munții Retezat, au reprezentat și locul în care în 1927, a fost înființată și o primă rezervația naturală de mici dimensiuni.

La nivel european, 24 mai este marcată prin acțiuni de ecologizare și plantare de copaci, dar și prin evenimente mai ample de informare sau conferințe cu privire la situația parcurilor naționale europene.

Primăria municipiului Bistrița marchează acest eveniment prin organizarea la Centrul de Informare și Educație Ecologică -”Școala Verde” a unei întâlniri a preșcolarilor de la Grădinița nr 9 din Bistrița, îndrumați de doamna Corina Ceuca, cu domnul inginer silvic Filipoiu Timoftei, reprezentant al Administrației Parcului Național Munții Rodnei.

Întâlnirea are scopul de a le prezenta copiilor, pe înțelesul acestora, măsurile de conservare din Parcul Național și comportamentul care trebuie adoptat de cei care vor să viziteze rezervatiile naturale pentru a le cunoaște comorile.