Ziua Ștafetei

ZIUA ȘTAFETEI – acum EU decid!

26 de elevi ai Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” și Școlii Generale nr. 1 din Bistrița și-au exprimat dorința de a deveni polițiști și au experimentat concret această meserie la sediul inspectoratului.

Proiectul ”Ziua Ștafetei” este ajutorul dat de cadre didactice, elevilor cu vârste cuprinse între 12-18 ani, în cea mai importantă alegere din viață:cariera.

Polițiștii au fost onorați de faptul că sunt atât de mulți tinerii care își doresc să urmeze o carieră de polițist, motiv pentru care i-au primit cu brațele deschise pe copii și s-au străduit să transmită le frumusețea acestei meserii.

Întrucât își doresc să devină criminaliști, rutieriști, agenți de ordine publică, ori luptători la Acțiuni Speciale, vineri, 22 noiembrie a.c., elevii au fost întâmpinați de către șefii serviciilor menționate. Aceștia le-au explicat atribuțiile, cât de grea și frumoasă este  meseria de polițist. Totodată, șeful Serviciului Resurse Umane le-a detaliat oferta educațională și le-a prezentat elevilor principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea participa la concursurile de admitere organizate.

Întrucât în topul preferințelor elevilor s-a aflat Serviciul Criminalistic, elevii au vizitat birourile în care sunt comparate urmele papilare, sunt efectuate expertize și sunt luate în evidență persoanele suspecte. Au învățat să amprenteze și au primit în dar un breloc personalizat cu impresiunea unui deget al lor.

Cu un scor foarte bun în topul preferințelor, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale le-au arătat elevilor cum se desfășoară o sesiune de pregătire fizică. Totodată, proaspăt absolvenți ai unor școli de poliție, doi dintre luptători le-au împărtășit copiilor experiența de elev-viitor polițist.

Polițiștii Serviciului Rutier le-au arătat o autospecială de poliție, aparatele Drug Test, etilotest și pistolul radar. Totodată, șeful Serviciului Rutier le-a făcut celor mici recomandări pentru a fi în siguranță în trafic și le-a înmânat broșuri preventive.

În fiecare an, Fundația Terre des hommes Elveția, împreună cu partenerii săi din domeniul educației organizează în România campania dedicată copiilor ”ZIUA ȘTAFETEI – ACUM EU DECID!”. Copiii înscriși în proiect, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, experimentează concret profesii, alegându-și un mentor care să le explice și să le arate în ce constă meseriile care îi tentează. În perioada 18-22 noiembrie 2019 s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a campaniei.